Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Amsterdams Fonds voor de Kunsten kiest voor Zuidoost
---

Amsterdams Fonds voor de Kunsten kiest voor Zuidoost

23 december 2009

Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) draagt de komende 2 jaar een ton bij aan twee projecten van stadsdeel Zuidoost. "De diversiteit van de stad spat er hier van af. Bovendien laat Zuidoost al jaren een enorme wil, professionaliteit en voortvarendheid zien als het gaat om investeringen op het gebied van kunst en cultuur(-educatie). Het gaat me daarom echt aan het hart dat juist Zuidoost het eerste stadsdeel is waaraan wij ons verbinden", zo omschrijft Fondsdirecteur Andries Mulder zijn enthousiasme.

Dinsdagmiddag 22 december ondertekenden hij, stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet (kunst & cultuur) en portefeuillehouder Harry Verzijl (cultuureducatie) een convenant om de samenwerking te bekrachtigen.

Het geld, door het stadsdeel en samenwerkingspartners in Zuidoost aangevuld tot het dubbele - 200.000 euro dus in totaal - wordt geïnvesteerd in twee projecten. De `aanpak cultuureducatie' start met ontwerpen die kinderen maken voor kunst in de openbare ruimte. Deze ontwerpen worden in het groot uitgevoerd en vormen samen een tijdelijke tentoonstelling vanaf 4 juni 2010 (Straat van Sculpturen Junior), waarbij aanvullende lessen worden ontwikkeld. De thema's van de kunstwerken leidt tot een zogenoemd `multidisciplinair' aanbod (meerdere kunstvormen) van cultuurlessen voor vooral het basisonderwijs en de brede school, ontwikkeld in samenwerking met lokale culturele instellingen: het CBK Zuidoost, Straat van Sculpturen, Krater Theater, Jeugdtheaterschool Zuidoost, Circus Elleboog en Muziekcentrum Zuidoost. Dit piliotproject moet gaan leiden tot het Coordinatiepunt Cultuureducatie dat culturele instellingen en onderwijs ondersteunt bij de invoering van cultuureducatieve programma's.

Bij het tweede project selecteert het stadsdeel onder regie van het CBK vier gebieden die zich lenen voor grootschalige kunstobjecten. Dit zijn gebieden waar de afgelopen acht jaar weinig nieuwe kunstwerken zijn gekomen en die komende jaren worden vernieuwd. Kunstenaars maken een ontwerp voor een specifieke plek. Dit leidt tot minimaal twee opdrachten vóór eind 2011, waarvoor een deel van de bijdrage van het AFK wordt ingezet.

"Rekenen en schrijven zijn basisvaardigheden maar cultuuronderwijs draagt evenzeer bij aan de vorming van jongeren. Daarom zijn we heel ambitieus op dat gebied. Dank aan het AFK", zo sprak portefeuillehouder Harry Verzijl. Ook stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet is verheugd over de steun van AFK. Zij roemde de nieuwsgierigheid die het AFK voor de initiatieven van Zuidoost toonde en de hulp die zij spontaan aanbood. "Deze verbintenis met het AFK is zowel een beloning voor onze inspanningen als een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan. Ik hoop dat andere stadsdelen ons voorbeeld zullen volgen".

---