Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 11.20 uur

Utrecht, 23-12-2009

Jongeren aangehouden voor groot aantal vernielingen

AMERSFOORT De politie heeft met de aanhouding van acht jongeren, alle inwoners van Amersfoort, een groot aantal vernielingen en diefstallen opgelost.

In de wijken Schothorst, Zielhorst en Kattenbroek vonden vanaf eind november tot in december met enige regelmaat vernielingen en diefstallen plaats. Vooral autos moesten het daarbij ontgelden waarbij het bekrassen van de lak en het inslaan van ruiten een voorkeur bij de daders had. Daar bleef het echter niet bij want ook een aanzienlijk aantal ruiten van scholen, gebouwen en een wijkcentrum sneuvelden in de golf van geweld.

In de eerste week van december kreeg de politie belangrijke informatie over de mogelijke verdachten en werd de wijkrecherche en de wijkagent met het onderzoek belast. Dit leidde uiteindelijk tot de aanhouding van acht jongeren, in de leeftijd van 14 en 15 jaar.

Uit het onderzoek is gebleken dat de groep vermoedelijk verantwoordelijk is geweest voor:


- Vernieling van ruiten van een aantal basisscholen, een verzorgingshuis en een wijkcentrum


- Vernieling van twee bushaltehokjes op de Albert Schweizersingel


- Inbraak en diefstal bij een sportvereniging op sportpark Zielhorst


- Vernieling van autoruiten en het bekrassen van enkele tientallen autos die geparkeerd stonden in de wijk nabij station Schothorst


- Vernieling van autoruiten, al dan niet gecombineerd met diefstal, bij meerdere geparkeerde autos in de parkeergarage bij het winkelcentrum Emiclaer.

De inmiddels aangehouden jongeren zijn na het verhoor weer overgedragen aan het ouderlijk zorgkader. De politie zet het onderzoek voort en sluit niet uit dat er in de komende weken opnieuw aanhoudingen zullen volgen. Tegen alle verdachten wordt proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich moeten verantwoorden voor de kinderrechter.

Inbrekers aangehouden

AMERSFOORT- Op dinsdagavond werden bedrijfsinbrekers aangehouden. Omstreeks 23.40 uur kreeg de politie melding dat er was ingebroken in een bedrijf aan de Utrechtseweg. Een 4-tal inbrekers waren aan het inbreken in het bedrijf toen zij overlopen werden. De verdachten reden vervolgens hard weg en de politie werd gewaarschuwd. In de omgeving werden twee 15-jarige jongens uit Amersfoort werden aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Oplichting

AMERSFOORT- Op dinsdagmiddag werd een vrouw aangehouden omdat ze met een valse betalingsoverdracht geld wilde opnemen.

Omstreeks 13.20 uur kwam een man en een vrouw binnen bij een bank aan de Stadsring. Zij wilden een aanzienlijk geldbedrag opnemen en de bankbediende vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Het betalingsoverdracht bleek vals en de identiteitspapieren waarschijnlijk ook. De man uit Amersfoort en de vrouw uit Aruba zijn aangehouden en ingesloten voor verhoor.