Politie Utrecht

Persberichten district stad Utrecht, 11.00 uur

Utrecht, 23-12-2009

Mannen in gestolen auto na achtervolging aangehouden

UTRECHT De politie heeft dinsdagmiddag twee mannen na een achtervolging aangehouden. Het tweetal reed in een gestolen auto.

Tijdens de surveillance stonden agenten omstreeks 14.45 uur, achter een andere auto, voor het rode verkeerslicht aan het Westplein te wachten. De agenten vroegen ter controle het kenteken op en ontdekten dat de auto als gestolen gesignaleerd stond. Toen de auto weer begon te rijden gaven de agenten de bestuurder een stopteken. In eerste instantie stopte de bestuurder ter hoogte van Paardenplein.

Op het moment dat de agenten uit hun auto stapten, gaf de bestuurder gas en reed hard weg. Door meerdere politieautos werd de achtervolging ingezet. Omdat de bestuurder niet wilde stoppen en als een wilde door de stad reed, probeerde agenten een aantal maal de auto tot stoppen te dwingen. Uiteindelijk werd de auto op de Catharijnesingel klemgereden.

De twee inzittenden, een 22-jarige man uit Schoonhoven en een 21-jarige man uit Utrecht, werden aangehouden. Tijdens de aanhouding hebben agenten, uit voorzorg hun vuurwapen getrokken. De verdachten werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Beroofd

UTRECHT- Op zondag 13 december werd een man mishandeld. Omstreeks 05.00 uur liep een 36-jarige man uit Utrecht over de Hamburgerstraat. Hij liep hier alleen en kwam op een gegeven moment een groep jongens tegen met een lichtgetinte huidskleur. Twee jongens uit de groep vertelden dat de man zijn geld moest afgeven. De man liep door en kreeg vervolgens een hard klap in zijn gezicht en kwam op de grond terecht. Hier werd hij geschopt en geslagen. De man brak enkele tanden. De daders verdwenen vervolgens.

Een getuige, Marokkaanse of Turkse man van ongeveer 37- 40 jaar, ongeveer 1.70 mtr. lang, kalend hoofd, heeft de man even geholpen. De politie komt graag in contact met deze getuigen en met andere getuigen die meer kunnen vertellen over de daders. Zij kunnen bellen met 0900-8844, district stad Utrecht.

Bestuurder onder invloed

UTRECHT In de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 december heeft de politie een man aangehouden omdat hij onder invloed in zijn auto reed.

Tijdens de surveillance werden agenten op de Daalsesingel met hoge snelheid door een automobilist ingehaald. Agenten besloten, zeker gezien de gladheid op de weg, de bestuurder te controleren. De man kreeg een stopteken waaraan hij voldeed. Toen de 25-jarige man uit Utrecht werd aangesproken op zijn gedrag, roken de agenten een sterke alcohollucht. Na een eerste blaastest bleek dat de Utrechter te veel gedronken had. Op het bureau wees de ademanalyse 720 ug/l uit. De man kon zijn rijbewijs inleveren en werd met een rijverbod van acht uur weer naar huis gestuurd.

Fijne feestdagen, hou de feestdagen feestelijk!

REGIO UTRECHT Tijdens de twee kerstdagen en oudjaarsdag lopen inwoners in onze regio een verhoogd risico om slachtoffer te worden van een woninginbraak. De kans is twee keer zo groot in vergelijking met de andere weken tijdens de donkere dagen. Dit blijkt analyse van de Politie Utrecht. De politie roept inwoners op om ervoor te zorgen dat de woningen er bewoond uitzien.

De afgelopen jaren vonden op de decemberfeestdagen in de regio Utrecht op allerlei locaties meer woninginbraken dan normaal plaats. Op de kerstdagen bijvoorbeeld was dit vorig jaar 75 keer en het jaar ervoor zelfs 122 keer. Doordat veel mensen bij elkaar de feestdagen vieren, is het kennelijk voor inbrekers makkelijk om hun slag te slaan. Uit de analyse die de Politie Utrecht heeft gemaakt blijkt ook dat de inbrekers vooral s middags en s avonds toeslaan. Omdat op die tijdstippen veel bewoners uit hun woningen weg zijn. Politie en veiligheidspartners adviseren bewoners om bij vertrek de volgende acties te nemen:


- lichten aanschakelen als het donker wordt (evt. met behulp van een tijdschakelaar)


- ook de kerstboomverlichting binnen en buiten aan te zetten


- de lichten aan het begin van de nacht uit te schakelen (thuisblijvende buren kunnen hier wellicht een rol in spelen)


- waardevolle spullen zoals tvs, fototoestel, cameras, telefoons, laptops uit het zicht te houden


- ramen sluiten en deuren in het slot draaien met de sleutel eruit


- auto voor de deur of oprit te plaatsen


- post weg te (laten) halen


- informeer buren dat u weg bent


- bij verdachte situaties (overmatige interesse van onbekenden voor een woning, inbraakgeluiden) de politie te bellen op het alarmnummer 112

Politie en partners hopen hiermee dat de inbrekers minder de kans krijgen en de feestdagen dit jaar feestelijk verlopen. Op de site www.stopdecriminaliteit.nl staan tips om woninginbrekers te voorkomen.