Buitenlandse Zaken België


Datum: 23/12/2009

Steven Vanackere - Ratificatie door België van het verdrag over clustermunitie

Op dinsdag 22 december heeft België het ratificatie-instrument van het verdrag over clustermunitie overhandigd aan de Verenigde Naties in New York. Een jaar geleden werd dit verdrag ondertekend in Oslo door een honderdtal landen. De ratificatie door België brengt de inwerkingtreding van dit verdrag dichterbij. Nog vier landen dienen het Belgische voorbeeld te volgen vooraleer de vereiste 30 ratificaties bereikt worden. België was het eerste land in de wereld met een nationale wet die zulke clustermunitie verbiedt. De Belgische diplomatie heeft zich actief ingespannen om een wereldwijd verbod te bekomen.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere is verheugd over het bereikte resultaat: "Ons engagement voor een verbod op clustermunitie kadert in een bredere actie van promotie van internationale veiligheid op maat van de mensen, met respect voor de waardigheid van het individu. Militaire conflicten zijn niet alleen kwesties van staten of regimes die soeverein beslissen welke middelen zij inzetten. Wij moeten ook de verantwoordelijkheid nemen om te denken aan de burgerbevolking in de conflictgebieden. Deze dient maximaal beschermd te worden en dan zeker de meest kwetsbare segmenten van de bevolking, zoals kinderen. Daarom willen wij de humanitaire rechtsbasis uitbreiden en helpen voorkomen dat wapens worden ingezet die buitensporig leed veroorzaken. Net als bij antipersoonsmijnen zijn er types clustermunitie die hun vernietigende voetafdruk achterlaten in conflictzones nog lange tijd na het beëindigen van de vijandelijkheden. Daardoor vormen zij ook een ernstige hinderpaal voor het heropstarten van het sociaal en economisch leven."

Minister Vanackere bevestigt dat België een actieve rol zal spelen in de opvolging van dit nieuwe verdrag en daarbij vooral aandacht zal schenken aan de snelle ondertekening en ratificatie door zoveel mogelijk landen. Hij wil ook werk maken van de uitvoering van de engagementen op het gebied van hulp aan slachtoffers. "Tijdens de onderhandelingen brachten individuele slachtoffers ontroerende getuigenissen van hun pijnlijke ervaringen. Wat ons blijft drijven in deze campagne is het besef dat zulk leed moet en dikwijls kan voorkomen worden. Elke stap, groot of klein, die wij doen in deze richting zal bijdragen tot meer menselijke waardigheid in de wereld", stelt Minister Vanackere, die tevens het belang herhaalt van andere prioritaire acties in dit domein: de strijd tegen landmijnen, illegale handel in kleine wapens en het inzetten van kindsoldaten.