De Nederlandse Bank

DNB publiceert Statistisch Bulletin december 2009

Persbericht

Datum 23 december 2009

In dit nummer: Pensioenvoorziening in internationaal perspectief, Krimp in Nederlandse vorderingen op en schulden aan het buitenland, 'Verpakken' van leningen via securitisaties stil gevallen, gedekte obligaties populairder, Markt voor onderhandse derivaten in korte tijd sterk gekrompen.

Pensioenvoorziening in internationaal perspectief

Het pensioenvermogen van Nederlandse huishoudens bedroeg eind 2008 EUR 740 miljard. Dit vormt meer dan de helft van hun financiële vermogen. Voor andere landen van het eurogebied is het aandeel gemiddeld slechts een kwart. Dit weerspiegelt de andere wijze van financiering van het pensioen in die landen. In veel landen worden pensioenen voornamelijk bekostigd via een omslagstelsel, het overheidspensioen. In Nederland is het belang van arbeidsgebonden collectieve pensioenuitkeringen minstens even groot als dat van het overheidspensioen. Het belang van levensverzekeraars voor de pensioenvoorziening neemt in alle landen toe. De verhouding van pensioen ten opzichte van eindsalaris loopt erg uiteen tussen de verschillende landen, maar is niet eenduidig aan het type pensioen toe te wijzen.

Krimp in Nederlandse vorderingen op en schulden aan het buitenland

Onder invloed van de financiële crisis en economische teruggang zijn de buitenlandse vorderingen en verplichtingen van Nederland in 2008 afgenomen. Het verschil tussen de buitenlandse vorderingen en verplichtingen, oftewel het Nederlandse netto externe vermogen, nam per saldo toe tot EUR 66 miljard. De financiële crisis en economische teruggang hadden een grote invloed op de ontwikkelingen in de Nederlandse betalingsbalans en het externe vermogen. Zo daalde het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans in 2008 met EUR 20 miljard tot EUR 29 miljard en kochten buitenlandse beleggers voor EUR 78 miljard schuldpapier dat de Nederlandse staat had uitgegeven ter financiering van onder meer de reddingsoperaties in de financiële sector. Als gevolg van sterke koersdalingen van aandelen en terugtrekkingen van kapitaal namen in 2008 binnen de directe investeringen, het effectenverkeer en het overig financieel verkeer de grensoverschrijdende posities af.

'Verpakken' van leningen via securitisaties stil gevallen, gedekte obligaties populairder

Na het uitbreken van de kredietcrisis kwam de openbare markt voor het bundelen van woninghypotheken en andere kredieten en het doorverkopen daarvan aan speciaal daarvoor opgerichte ondernemingen, zogeheten 'special purpose vehicles' (SPV's), stil te liggen. Beleggers vertrouwden deze gesecuritiseerde leningen niet meer en eisten hoge risicopremies voor door SPV's uitgegeven obligaties. In de afgelopen twee jaar, van juli 2007 tot juni 2009, werd in Nederland met EUR 195 miljard niettemin meer gesecuritiseerd dan ooit (bijna driekwart van het emissievolume van alle voorgaande jaren samen). Banken kochten het door SPV's uitgegeven schuldpapier grotendeels zelf om het als onderpand te kunnen gebruiken voor leningen van het Eurosysteem. Naar schatting bezitten de Nederlandse banken, met circa EUR 250 miljard, 70% van het schuldpapier dat door Nederlandse SPV's is uitgegeven. In het derde kwartaal van 2009 vonden geen securitisaties plaats. Wel emitteerden Nederlandse banken gedekte obligaties, in totaal voor EUR 4 miljard. Dat was beduidend meer dan in het verleden.

Markt voor onderhandse derivaten in korte tijd sterk gekrompen

Mondiaal is de markt voor onderhandse derivaten sinds de tweede helft van 2008, na meerdere jaren van zeer hoge groei, sterk gekrompen. Het totaal aan uitstaande posities van Nederlandse banken, de belangrijkste partijen op deze markt, daalde van medio 2008 tot medio 2009 met de helft tot circa USD 12.000 miljard (2% van de mondiale derivatenmarkt). Rentederivaten vormden medio 2009 met een nominale waarde van USD 9.000 miljard het grootste deel van de onderhandse derivatenmarkt, gevolgd door valutaderivaten en kredietderivaten. Vooral bij de kredietderivaten was de daling relatief groot (79%), mede door het opdrogen van de securitisatiemarkt.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 0652496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 0652496900).

Links


* DNB Statistisch Bulletin

Downloads


* Statistisch Bulletin december 2009 (PDF: 914,1 Kb)
---