Gemeente Baarn

Houd de jaarwisseling feestelijk voor iedereen
2010

Vernielingen en overlast zijn onacceptabel

In het verleden is het tijdens de jaarwisseling op enkele plaatsen in Baarn onrustig geweest. Ook zijn er veel zinloze vernielingen aangericht. Gemeente en politie zetten alles op alles om herhaling te voorkomen. Daarvoor is ook uw hulp nodig.

Ieder jaar weer blijkt dat er mensen zijn die de Oud- en Nieuwviering voor anderen bederven door zinloze vernielingen aan te richten. Voor de gemeente bedroegen de herstelkosten na de laatste jaarwisseling ruim zevenduizend euro. Dat de gemeente het geld liever besteedt aan zaken waar iedereen wat aan heeft, hoeven wij niet uit leggen. Het aanrichten van zinloze vernielingen is onacceptabel. Er wordt dan ook streng tegen opgetreden.

Onrust
Naast deze zinloze vernielingen, was het op sommige plekken in Baarn ook onrustig tijdens de jaarwisseling. In een aantal buurten hadden buurtbewoners vuren op straat aangestoken. Dit soort âvreugdevurenâ zijn echter niet toegestaan, omdat ze veel overlast, gevaar en schade opleveren. Op andere plaatsen in Baarn was wel sprake van overlast, maar dit liep niet uit de hand.

Maatregelen
De politie en de gemeente zijn voorbereid op de jaarwisseling. Een van de speerpunten is het voorkomen van overlast en onrust. De plaatsen waar afgelopen jaren problemen zijn geweest, worden extra in de gaten gehouden. Dit geldt vooral voor de Essenlaan en de straten eromheen. De bewoners van deze straten hebben een brief van de burgemeester ontvangen, waarin staat dat overlast niet wordt geaccepteerd en dat de politie hier streng tegen optreedt. De personen, van wie bekend is dat zij de jaarwisseling aangrijpen om overlast te veroorzaken, krijgen vóór de jaarwisseling bezoek van de wijkagent.

In aanloop naar de jaarwisseling zijn politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaar in de hele gemeente alert op mensen die vuurwerk te vroeg afsteken. De ervaring leert dat dit vooral jongeren zijn. Ook illegaal vuurwerk wordt flink beboet. Dit vuurwerk is namelijk levensgevaarlijk en geeft veel overlast.

Door de politie wordt streng opgetreden: niet alleen wordt het vuurwerk of carbid met bus in beslag genomen, er wordt ook een fikse boete opgelegd. En, niet onbelangrijk, de eventuele schade wordt verhaald op de dader. Dit schadebedrag kan behoorlijk oplopen.

Uw hulp is nodig
Uiteraard kunnen de handhavers niet overal tegelijk zijn. Zij zijn daarom mede afhankelijk van uw hulp. Wanneer u het idee heeft dat anderen de jaarwisseling willen aangrijpen om rotzooi te trappen, wordt u dringend verzocht de politie te bellen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als mensen voor de jaarwisseling materiaal verzamelen voor een vuur. Ook wanneer mensen overlast ondervinden van afgestoken illegaal vuurwerk of als er te vroeg vuurwerk wordt afgestoken, kunnen ze de politie bellen. Vuurwerk mag uitsluitend worden afgestoken tussen 10.00 uur âs ochtends op 31 december en 02.00 uur âs nachts op
1 januari.

Wanneer mensen direct actie van de politie wensen om overlast aan te pakken of in te grijpen in een dreigende situatie kan het alarmnummer 112 worden gebeld. Voor niet-spoedeisende gevallen kunt u bellen met 0900-8844 (lokaal tarief). Ook wanneer u vermoedt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verhandeld, kunt u dit telefoonnummer bellen. Wanneer u anoniem wenst te blijven, kunt u een melding doen bij 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Het is mogelijk dat u getuige bent van vernielingen of ernstige overlast. Behalve bellen met de politie kunt u ook met uw mobiele telefoon beeldopnames maken. Deze beelden kunt u later aan de politie overhandigen. De politie kan de beelden gebruiken in een strafproces of bij het verhalen van de kosten op de vernieler. Uiteraard is daarbij belangrijk dat u eerst aan uw eigen veiligheid denkt.

Schade voorkomen
De gemeente probeert schade aan publieke eigendommen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo worden veel prullenbakken tijdelijk afgesloten. U kunt zelf ook maatregelen nemen om te voorkomen dat uw eigendommen worden vernield. Bekijk uw woning eens kritisch.

Mocht u eigendommen van de gemeente zien die het risico lopen te worden vernield, dan stellen wij het op prijs als u dit meldt, via telefoonnummer (035) 548 16 69 of de Servicelijn (035) 548 18 88.