'Mexicaanse griep' meest gebruikte 'woord van het jaar'

23/12/2009 13:24

LexisNexis Benelux B.V.

De Nederlandse dagbladen hebben duidelijk een andere voorkeur voor het nieuwe woord van het jaar dan de bezoekers van de Van Dale website (woordvanhetjaar.vandale.nl).

Een onderzoek naar het gebruik van de 10 genomineerde woorden van het jaar 2009 (zie ook de site van Van Dale), laat zien dat het woord 'Mexicaanse griep' het meest gebruikt is door de Nederlandse dagbladen. 'Ontvrienden' komt in de top van Nederlandse dagbladen, samen met 'zeilmeisje' en 'spuugkit' op een gedeelde 3e plaats.

Tabel: De top 10 volgens de Nederlandse dagbladen

(zie bijlage)

De Top 2

De term 'Mexicaanse griep' wordt eind april 2009 geĂŻntroduceerd en vervolgens breed overgenomen door de Nederlandse dagbladen. Opvallend is dat vooral regionale dagbladen het thema groots oppakken en daarmee de landelijke dagbladen voorbijstreven in het aantal vermeldingen (zie figuur 1).

De Mexicaanse griep blijft de rest van het jaar in het nieuws met een piek in november wanneer de vaccinatiecampagnes beginnen. Nieuwe term nummer twee,'hypotheekleed', blijft in de dagbladen ver achter en wordt alleen zeer regelmatig vermeld in oktober als deelonderwerp in de DSB affaire. (zie figuur 2).

Eerste gebruik

Welke krant gebruikte het woord voor het eerst? Met een zoekactie in de krantendatabase van LexisNexis blijkt dat sommige woorden al ver voor 2009 werden gebruikt:

Hypotheekleed - sinds 1999

Hypotheekleed (de nummer 3 volgens de Van Dale-bezoekers en de nummer 2 volgens de dagbladen) is al 10 jaar oud en komt LexisNexis voor het eerst tegen in Het Financieele Dagblad van 11 augustus 1999. Onder de kop ' BANKEN NIET BANG VOOR HYPOTHEEKLEED' wordt vermeld dat Directeur Blocks van de bankenvereniging NVB waarschuwingen tegen te hoge hypotheken van banken naast zich neer legt.

Zeilmeisje(s) - sinds 2003

De term 'Zeilmeisjes' werd door LexisNexis al gevonden in artikelen uit 2003 van Het Dagblad van het Noorden (14 oktober) en de Volkskrant (27 oktober) over Mabel Wisse Smit. .

Oeps-gebied - sinds 2007

In de database van LexisNexis vinden we voor het eerst het woord 'oeps-gebied' in een artikel van NRC.Next van 1 mei 2007 over Teleac-radioprogramma 'Hoe? Zo!'.

Recessionista - sinds 2008

Recessionista vinden we voor het eerst terug in de Metro van 7 november 2008.

Ontvrienden - sinds 2009

Ontvrienden is het eerste echte nieuwe woord van 2009 in de Nederlandse dagbladen. NRC Handelsblad meldt op 6 februari dat niet het verschijnsel 'ontvrienden' de nieuwe trend is, maar het praten en schrijven erover.

Mexicaanse griep - sinds 2009

Mexicaanse griep wordt op 25 april door 7 regionale dagbladen voor het eerst gebruikt.

Figuur 1: Top 5 regionale en top 5 landelijke dagbladen over de Mexicaanse griep.

(zie bijlage)

Figuur 2: De ontwikkeling van Mexicaanse griep en hypotheekleed per maand.

(zie bijlage)

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl