Gemeente Leidschendam-Voorburg


Nieuwe kantoorruimte voor Participatieraad

23 december 2009 - Op maandag 21 december heeft wethouder Rensen het kantoorgebouw van de Particpatieraad in Forum Kwadraat officieel geopend door middel van een symbolische sleutel met daarop het logo van de Participatieraad in het sleutelgat te steken en de toegang te openen.
Deze ruimte is door de gemeente verbouwd.
Het kantoor van de Participatieraad draagt de naam: Het Meedoenhuis. Hiermee wordt een link gelegd naar wat de Participatieraad wil zijn, een raad die wil toezien en bevorderen dat iedereen in Leidschendam-Voorburg mee kan doen.

Wet Maatschappelijke ondersteuning
De Participatieraad werkt samen met de gemeente aan beleid op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Sociale zaken. Deze wet verplicht gemeenten participatie van cliënten en burgers te organiseren.
Cliënt- en burgerparticipatie zijn niet nieuw voor de gemeente. Zo bestaat al meerdere jaren een bij wet voorgeschreven cliëntenraad voor Sociale Zaken. Ook kent de gemeente op veel beleidsterreinen van de Wmo al bepaalde vormen van inspraak zoals adviesraden, belangenorganisaties of wijkplatforms. Daarnaast wordt door de gemeente op diverse manieren contacten onderhouden met burgers via formele en informele verbanden.

De Participatieraad heeft een actieve en belangrijke rol. De twintig leden, verdeeld over een deelraad maatschappelijke ondersteuning en een deelraad sociale zaken, kunnen niet alleen gevraagd en ongevraagd adviseren over het gemeentebeleid, maar ook waar mogelijk coproduceren.

kantoor participatieraad