Straalmotor bestrijdt sneeuwoverlast op Schiphol

23/12/2009 14:13

Liberty Gasturbine Holland

Nederland ondervindt de laatste week veel hinder van de sneeuw. Openbaar vervoer is ontregeld doordat bevroren wissels niet snel genoeg kunnen worden ontdooid, wegen zijn slecht begaanbaar, luchtverkeer loopt vertragingen op. Tijd voor een innovatieve machine aangedreven door een straalmotor (gasturbine) die de sneeuwoverlast te lijf gaat.

Het idee om deze oppervlaktedroger, voorzien van een straalmotor (de SurfaceJet), te ontwikkelen is al ontstaan in 2005 naar aanleiding van de toenmalige grote sneeuwoverlast. Ten tijde van deze overlast loopt het schadebedrag ten gevolge van vertraging voor NV Schiphol buiten proportioneel op waarna Liberty Gasturbine Holland besloot hier een oplossing voor te bedenken. Na het eerste winterseizoen van samenwerking met Schiphol is besloten de machine verder te exploiteren in de wegenbouw- en overheidssector. Thans wordt de SurfaceJet ingezet door wegenbouwers, Schiphol en diverse andere organisaties.

De uitlaatgassen van de straalmotor van de SurfaceJet zijn zeer heet en de flow (snelheid) van het uitlaatgas zeer groot. De SurfaceJet rijdt over het te bewerken oppervlak met de verdeelunit ca. 20 cm boven het oppervlak. De luchtstroom wordt rechtstreeks op het te bewerken oppervlak gericht. Afhankelijk van het type diffuser kan de luchtstroom naar links of naar rechts worden gericht. Kortom, een zeer grote föhn met een groot vermogen om snel sneeuw te laten smelten, het oppervlak te drogen, op te warmen, te verhitten, te reinigen (ZOAB),

Zo kunnen op- en afritten, bruggen en viaducten, maar ook parkeerterreinen snel ontdaan worden van ijzel, sneeuw of andere winterse narigheden.

Ondergronden kunnen snel worden gedroogd, opgewarmd en/of schoon geblazen zodat de werkzaamheden door kunnen gaan. Dit kan bijvoorbeeld het aanbrengen van SAMI of kleeflagen zijn, waarbij een minimale temperatuur is vereist.

Door de blaasmond langszij het voertuig te positioneren, kan snel een strook worden gedroogd ten behoeve van markeerders en belijners.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.libertygasturbine.nl