Rechtbank Amsterdam


Gevangenisstraffen voor gewapende overvallen in Noord-Holland

Amsterdam, woensdag 23 december 2009 - De rechtbank Amsterdam heeft vier jongemannen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 9 tot 3 jaar voor onder meer gewapende overvallen en het beschieten van politie. Met het opleggen van deze gevangenisstraffen worden jongvolwassenen gewaarschuwd voor de strafbedreiging voor dit soort daden met een bijna wildwest-achtig karakter. Het is opvallend dat alle daders gewetenloos en zonder enig empathie voor de slachtoffers hebben gehandeld. Tegen de politie is buitensporig geweld gepleegd met wapens, waardoor zij volledig werden belemmerd in het uitoefenen van hun taak.

De rechtbank heeft de hoofdverdachte veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor een overval op de Burgerking in Wijdewormer, op 19 augustus 2008, wegens een overval op Blokker op 26 september 2008 in Badhoevedorp en een overval op 3 december 2008 op een postagentschap in Goorn. De overvallen zijn gevolgd door beschieting met vuurwapens van de achtervolgende politie en door diefstallen met bedreiging van geweld van diverse auto's op zijn vluchtroute in Zaanstad. Deze straf is lager dan de strafeis van het OM van 16 jaar omdat de rechtbank de verdachte heeft vrijgesproken van een straatroof op 15 oktober 2008 op de Nieuwmarkt en van een overval op de Lidl op 3 december 2008.

Aan een tweede verdachte is 5 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens de overval in Goorn, gevolgd door schieten met een wapen en het gooien van een hamer gericht tegen de politie, de feiten in Zaanstad (diefstal VW polo) en het hebben van wapens. De straf is lager dan de eis van het OM van 11 jaar omdat de verdachte is vrijgesproken van de overval op Blokker en een straatroof.

Aan de derde verdacht is opgelegd 6 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de overval op de Lidl, alsmede de overval op postagentschap de Goorn diezelfde dag gevolgd door alle gebeurtenissen als het schieten met wapen en het gooien van een hamer op de A7 naar de politie. De rechtbank heeft hem van 3 feiten vrijgesproken en is daarom op een lagere straf uitgekomen dan de eis van het OM van 9 jaar.

Aan de vierde verdachte is 3 jaar gevangenisstraf opgelegd waarvan 6 maanden voorwaardelijk (proeftijd 2 jaar) wegens de overval op Blokker; hij is vrijgesproken voor heling bij KFC en de straatroof. Het OM had 5 jaar geëist wegens betrokkenheid bij al deze feiten.

Aan elke dader is opgelegd een verplichting tot betaling van immateriële schadevergoeding van 1000 euro per slachtoffer.

De vonnissen zullen zo spoedig mogelijk gepubliceerd worden.

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 23 december 2009 Naar boven