Gemeente Heusden

Ondernemingsklimaat in Heusden ruim voldoende

Het ondernemingsklimaat in de gemeente Heusden is in de afgelopen vijf jaar iets verbeterd. Dat blijkt uit een benchmarkonderzoek waarvan onlangs de resultaten bekend werden. In dat onderzoek waarderen Heusdense ondernemers het ondernemingsklimaat met een 6,9. In 2004 was dat nog een 6,8. Ten opzichte van andere gemeenten scoort Heusden bovengemiddeld.

De Heusdense ondernemers vinden dat de gemeente in vergelijking met 2004 met name beter scoort op het startersbeleid, het arbeidsmarktbeleid, bestuur en het aanbod van geschikte ruimte. Op het gebied van het verkeersbeleid en de gemeentelijke communicatie is het rapportcijfer ten opzichte van vijf jaar geleden bijna onveranderd. De gemeentelijke dienstverlening is het enige onderwerp waarop de gemeente slechter scoort. In 2004 kreeg de gemeente daarvoor nog een 6, nu een 5,7.

Bovengemiddeld
Door de resultaten niet alleen te vergelijken met eerder onderzoek, maar ook met de resultaten in andere gemeenten, heeft de gemeente Heusden goed zicht op waar ze staat met het ondernemingsklimaat. Zo blijkt dat Heusden op de meeste aspecten beter scoort dan gemiddeld. De waardering voor bestuur en beleid geeft wat dat betreft de beste score (6,5 vs 6,1). Ook het startersbeleid en het verkeersbeleid zijn belangrijke pluspunten ten opzichte van andere gemeenten. De gemeentelijke dienstverlening, de gemeentelijke organisatie en de gemeentelijke communicatie scoren echter lager dan de gemiddelde 'benchmark' en bieden belangrijke kansen voor verbetering.

Door op ingeslagen weg
Het benchmarkonderzoek is voor de gemeente een geschikt hulpmiddel bij haar streven naar een goed ondernemingsklimaat. "Het geeft ons inzicht in waar het beleid en de dienstverlening bijsturing of verdere verbetering behoeven. We zijn tevreden met de uitslag van het onderzoek en zien de resultaten als een aansporing om door te gaan op de ingeslagen weg. De gemeentelijke dienstverlening is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Wij hebben hier de afgelopen periode al fors in geïnvesteerd. We verwachten dat dit in 2010 haar vruchten afwerpt en streven op die manier naar een hogere waardering in een volgend onderzoek", aldus wethouder Raymond van den Bos.

Geplaatst op: 23 december 2009