Gerechtelijke organisatie

Celstraffen voor pooierboys

Amsterdam, 23 december 2009 - De rechtbank heeft aan drie verdachten gevangenisstraffen opgelegd van vier tot zes jaar. De rechtbank vindt bewezen dat de verdachten meerdere vrouwen hebben misleid of gedwongen tot de prostitutie.

De rechtbank benadrukt in het vonnis dat uitbuiting zeer ernstig is. Verdachten hebben blijk gegeven geen enkel respect te hebben voor de lichamelijke integriteit en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen. Een aantal vrouwen heeft uit liefde voor verdachten gewerkt in de prostitutie. De verdachten hebben sommige slachtoffers tegelijkertijd de indruk gegeven dat zij een echte liefdesrelatie met hen hadden. Een aanzienlijk aantal slachtoffers is zeer aangedaan door wat zij hebben meegemaakt en is erg bang voor de verdachten en hun vriendenkring.

De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd dan door de officier van justitie is geëist. De straf die kan worden opgelegd, is op grond van het Wetboek van Strafrecht aan een maximum verbonden en verder heeft de rechtbank bij het opleggen van de straf rekening gehouden met de duur van de uitbuiting, het aantal slachtoffers en met straffen die door andere rechterlijke colleges in soortgelijke zaken zijn opgelegd.

De rechtbank heeft naast deze uitspraken een verdachte, voor verkrachtingen en mensenhandel, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Een verdachte is, voor mensenhandel en witwassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf voor de duur van 180 uren. Een snorder (illegale taxichauffeur) is, voor medeplichtigheid aan mensenhandel en witwassen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, en een werkstraf van 160 uren.

De vonnissen worden zo spoedig mogelijk gepubliceerd.

Bron: Rechtbank Amsterdam Datum actualiteit: 23 december 2009