Ministerie van Defensie

45 Paraguayanen tegengehouden op Schiphol

23 december 2009, 14.36 uur

De marechaussee heeft een 38-jarige Paraguayaan aangehouden die via Schiphol 44 landgenoten probeerde te smokkelen naar Spanje. De Paraguayanen, voornamelijk vrouwen, konden tegenover de grensbewaking niet verklaren wat ze daar zouden gaan doen.

In de bagage van de aangehouden verdachte zijn verschillende reisdocumenten aangetroffen van de reizigers. De Paraguayanen verklaarden naar Parijs te gaan, maar volgens de aangetroffen tickets zou de reis eindigen in Spanje. Zij moesten zelf voor deze reis betalen. De marechaussee had al informatie binnengekregen uit het buitenland dat mogelijk een grote groep Paraguayanen via Schiphol het Schengengebied probeerde in te komen, zonder duidelijk reisdoel.

Schengengebied

De groep is de toegang tot het Schengengebied geweigerd en wordt zo spoedig mogelijk weer op een vliegtuig richting Paraguay gezet. De 38-jarige verdachte is in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee vindt plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol.