Aedes


Aedes wil overleg met ministerie over regels staatssteun

23 december 2009

Aedes wil graag op korte termijn nader overleg met het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie over de beschikking van de Europese Commissie over staatssteun in relatie tot het nieuwe corporatiebestel. Dat overleg moet duidelijkheid bieden over de interpretatie en de uitwerking van deze beschikking. Implementatie heeft immers grote gevolgen voor het functioneren van de corporaties. Bestudering van de beschikking geeft Aedes geen aanleiding te veronderstellen dat minister Van der Laan de Tweede Kamer eerder mondeling onjuist heeft geïnformeerd. Mocht het eerdere persbericht deze indruk hebben gewekt dan wil Aedes die nadrukkelijk wegnemen.

Aedes constateert dat na jaren overleg met de Europese Commissie er nu een beschikking ligt over staatssteun aan de corporaties. Een aantal punten vraagt echter om nadere opheldering. Aedes gaat ervan uit dat in constructief overleg met het ministerie oplossingen voor mogelijke problemen kunnen worden gevonden. Het gaat daarbij onder meer om onderstaande punten.

o Een belangrijk punt van zorg is de eis dat corporaties mogelijk al met ingang van 1 januari 2010 woningen voor 90 procent moeten toewijzen aan huishoudens met een inkomen van maximaal 33.000 euro. De invulling van deze norm behoeft verder toelichting en invulling, bijvoorbeeld over de mogelijke sancties bij overtreding.

o Door de Europese Commissie zijn eisen gesteld aan het realiseren van maatschappelijk vastgoed door woningcorporaties. Het is de vraag hoe deze eisen zich verhouden tot de huidige praktijk. Dit kan gevolgen hebben voor de leefbaarheid in wijken en buurten. De brief van minister van der Laan aan de Tweede Kamer behoeft verdere invulling van de eisen die op basis van de beschikking aan maatschappelijk vastgoed worden gesteld.

o Ook de vraag in welke gevallen sancties in werking treden rondom de toewijzingseis behoeft verdere invulling.

Op basis van de uitkomsten van het overleg met het ministerie zal Aedes haar standpunten formuleren.

________________________________________