DBC Onderhoud

Toelichting op de komende release RS04 â Concepttarieven DOT 23-12-2009 14:09

Toelichting op de komende release RS04 â Concepttarieven DOT Op 15 januari 2010 zullen de concepttarieven door de DOT productstructuur volgens planning worden uitgeleverd. Recentelijk zijn hierover een aantal besluiten genomen, waarover we u graag informeren.

De besluiten betreffen de nieuwe registratieregels en de invulling van het B-segment. Tevens willen we met dit nieuwsbericht de release in het perspectief plaatsen van de doorontwikkeling naar de definitieve release van DOT, de zgn. RS05. Deze zal op 1 juli 2010 worden uitgeleverd.

Â

Doelstelling RS04

De belangrijkste doelstelling van de RS04 is u in staat te stellen, de eerste financiële impactanalyses te doen om zo een beeld te krijgen van de impact die de invoering van DOT zal hebben. De release RS04 is gebaseerd op de productstructuur DOT die is vastgesteld in april 2009. In combinatie met de uit te leveren koppeltabellen en de in RS04 opgenomen tarieven en honararia, maakt dit de eerste berekeningen van de financiële impact per instelling mogelijk. Omdat in RS04 nog niet de definitieve productstructuur en de registratieregels zijn opgenomen is deze uitlevering geschikt voor de financiële impactanalyse op instellingsniveau en minder op zorgproductniveau.

Â

Besluitvorming

De recente besluitvorming is erop gericht de doelstelling van RS04 zo goed mogelijk invulling te geven. Zoals gezegd is de release RS04 gebaseerd op de productstructuur DOT die is vastgesteld in april 2009. Tevens zijn de registratieregels die zullen gelden voor DOT vastgesteld in juli 2009. Bij deze vaststelling zijn enkele openstaande punten voor nadere besluitvorming benoemd, te weten:


- het definitief maken van de Diagnose Combinatie Tabel (niet-toegestane combinaties van parallelle subtrajecten),


- het besluiten over uitzonderingen voor COPD en oncologie en


- de keuze voor het hanteren van 42 of 90 dagen als sluitingstermijn voor de initiële ambulante trajecten (overig zt11).

Â

Besluit sluitingstermijn

In voorbereiding op de RS04 is besloten om uit te gaan van een sluitingstermijn na 42 dagen. Uit een grondige doorrekening in het DOT-lab, blijkt dat deze keuze ongewenste gevolgen heeft voor de homogeniteit en stabiliteit van de productstructuur, ongewenste gevolgen heeft voor de tarieven en potentieel ongewenste gevolgen voor het registratiegedrag. Daarom is besloten om niet uit te gaan van 42 dagen, maar van 90 dagen voor de initiële ambulante trajecten. De sluitingstermijn voor respectievelijk klinische en intensieve trajecten blijft onveranderd op 42 dagen na de klinische periode of operatieve ingreep

In de RS04 kan dit evenwel niet meer verwerkt worden. Daarom zullen de concepttarieven worden gebaseerd op de huidige registratieregels. Bijkomend voordeel hiervan is dat deze tarieven aansluiten bij de afleiding van de Grouper. Het is van belang om wel te realiseren dat de definitieve tarieven DOT die zullen worden uitgeleverd in de RS05 nog onderhevig zullen zijn aan bijstelling op basis van de nieuwe registratieregels.

Â

Besluit B-segment

Een tweede belangrijke beslissing is dat de zorgproducten die voor het B-segment in aanmerking komen in het 50% scenario, niet van een tarief worden voorzien. Wel zullen alle zorgproducten worden voorzien van een honorarium-component, gebaseerd op een technische rondrekening van de normtijden. Met behulp van DOT koppeltabellen wordt u in staat gesteld, lokale profielen samen te stellen van de B-segment zorgproducten om zo een goede schatting te kunnen maken van het tarief. Tevens zijn de landelijke profielen van de zorgproducten beschikbaar via de website van DBC-Onderhoud.

Â

Van RS04 naar RS05

De volgende opmerkingen zijn van belang bij het gebruik van de RS04:
* Het B-segment voor 2011 is nog niet definitief vastgesteld. RS04 bevat een schatting van het B-segment 2011 op basis van het 50% scenario;

* In RS04 zijn aanspraakbeperkingen nog niet op de definitieve wijze verwerkt;

* Er heeft nog een periode van doorontwikkeling plaatsgevonden in DOT-lab op de DOT productstructuur. De resultaten hiervan worden verwerkt in de RS05. Zie hiervoor ook de toelichtingsdocumenten bij de tabellen in de RS04.

* In RS04 zijn de effecten van de registratieregels nog niet verwerkt (zie voor een toelichting hierboven).

Â

Bovenstaande punten zullen in de RS05 worden opgelost.
Op 18 januari is er een informatiebijeenkomst gepland om te spreken over de financiële effecten van DOT. KlikÂhier voor meer informatie.