Ministerie van Defensie

Ziekenhuis opgeknapt tijdens oefening in Gabon

23 december 2009, 15.00 uur

Genisten van de Luchtmobiele Brigade hebben in Gabon opknapwerkzaamheden verricht om de lokale bevolking van Lambaréné te helpen. De 11 Geniecompagnie, die onder meer het lokale ziekenhuis verfraaide, was al in het West-Centraal-Afrikaanse land voor de oefening M'Bira 2009. Deze oefening maakt deel uit van de voorbereiding op de defensiebrede oefening Joint African Lion in 2013. Tijdens de gezamenlijke oefening met Gabonese en Franse militairen leerden de landmachtmilitairen om te gaan met zware klimatologische en geografische omstandigheden.

In de oefening werd volgens het uit Afghanistan bekende 3D-concept gewerkt, waarbij een geïntegreerde aanpak van veiligheid (defence), ontwikkeling (development) en diplomatie (diplomacy) centraal staat, en structureel is ingebed in de werkwijze van Nederlandse eenheden. Ervaring leert dat de drie D's nooit los van elkaar kunnen worden ontwikkeld, en dat een eenhoofdige leiding en eenduidige sturing cruciaal is en moet worden getraind. Daarom worden in oefeningen naast Defence daar waar mogelijk ook aspecten van de andere D's opgepakt.

Albert Schweitzerhospitaal

Nieuwe watervoorzieningen in Lambaréné. Foto: ministerie van Defensie

Vandaar dat tijdens M'Bira 2009 de militairen hun handen uit de mouwen staken voor het Albert Schweitzerhospitaal; het ziekenhuis dat door de Duitse arts en medisch zendeling zelf gesticht is, en de stad zijn bekendheid gaf. In een leprozenwijk legden de militairen een nieuwe waterleiding aan, verhoogden en verstevigden een uitgesleten straat, en versterkten een gemeenschapsgebouw.

Kleine dingen

De actie is samen met Gabonese militairen uitgevoerd en werd door de bewoners van de wijk bijzonder gewaardeerd. Sergeant der eerste klasse Rob Kerkhoff, groepscommandant van de geniecompagnie: "Lambaréné ziet er voor Afrikaanse begrippen best goed uit, maar dit hoekje verdiende een opknapbeurt. De weg die we verstevigd hebben, was eerst een geul van een meter diep met een paar kraters erin. Door de hevige regenval sleet het alleen maar verder uit. Van het waterpunt was weinig over; we hebben een waterleiding gelegd en wasbakken en kranen op een verhoging geplaatst, zodat ze de was ook arbo-technisch goed kunnen doen. Het zijn schijnbaar kleine basale dingen, maar de mensen zijn er zielsgelukkig mee."

Slopende bouwwerkzaamheden

Lokale bevolking Lambaréné kijkt toe. Foto: ministerie van Defensie

Het regelen van bouwmateriaal bleek een pittige klus op het Afrikaanse continent. Kerkhoff: "De kranen, de wasbakken en de leidingen: alles moet van ver komen of is moeilijk te krijgen. Hier leer je waarderen hoe makkelijk het in Nederland gaat." Naast kleine taalproblemen in het Franssprekende land, was vooral het klimaat met een temperatuur van 27 graden en luchtvochtigheid van 80 tot 99% slopend voor de Hollandse genisten.

Waardering

De Nederlanders hielden contact met Franse en Gabonese militairen van M'Bira 2009 die 150 kilometer verderop, in het dorpje Kango, een ander zogeheten civiel-militaire samenwerkingsklus uitvoerden. Daar is een medische post opgeknapt. Voor beide projecten was duidelijk: het is kleinschalig maar het wordt zó gewaardeerd.