Gemeente Baarn

Waterschap laat vliegtuigen hoogtemetingen doen

Bij gunstig weer vliegen er de komende tijd vliegtuigen en helikopters heen en weer boven onze regio. Zij meten in opdracht van Waterschap Vallei & Eem de exacte hoogte van de bodem in het hele gebied van het waterschap. Die informatie is nodig voor het berekenen van de kans op overstromingen en voor het waterpeilbeheer. Met die gegevens kan het waterschap nog beter zorgen voor veilige dijken en optimale waterstanden.

Het geluid van de metende vliegtuigen en helikopters kan mogelijk voor enige geluidsoverlast zorgen. Het bedrijf dat de metingen uitvoert probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. Er wordt niet gevlogen als er sneeuw ligt, het harder waait dan windkracht vijf of als het zicht minder is dan tweeduizend meter. In sommige gevallen worden helikopters ingezet.

De onderzoeksvliegtuigen vliegen op een hoogte van 365 meter over het gebied heen en weer met een snelheid van ongeveer 130 kilometer per uur. Telkens meet men een strook van 375 meter. Bij het meten van de hoogte wordt gebruik gemaakt van laserlicht. De laser zendt een zwak signaal uit en is volledig veilig.

Ook in delen van Gelderland en Noord-Holland wordt eenzelfde onderzoek uitgevoerd in opdracht van andere waterschappen. De metingen moeten voor 1 april 2010 zijn uitgevoerd. Alle gegevens worden ingevoerd in het Actueel Hoogtebestand Nederland. Op de website AHN is meer te lezen over dit bestand.