Rijksvoorlichtingsdienst

Rijkswaterstaat houdt kwaliteit wegdek scherp in de gaten

Rijkswaterstaat houdt tijdens deze vorstperiode de kwaliteit van het wegdek extra scherp in de gaten. Dit gebeurt onder andere door de weginspecteurs die dagelijks over de snelweg rijden. Op enkele plaatsen is schade aan het wegdek geconstateerd. Een deel is al gerepareerd. Bij het signaleren van onregelmatigheden worden direct maatregelen genomen. Voor de veiligheid van de weggebruikers worden dan waarschuwingsborden geplaatst en snelheidsbeperkingen ingesteld en waar nodig een rijstrook afgekruist.

Zodra de situatie het toelaat wordt het wegdek gerepareerd. Rijkswaterstaat probeert de hinder voor de weggebruiker tot een minimum te beperken.

Rijkswaterstaat houdt de weggebruikers via de media, de landelijke informatielijn 0800-8002, internet en borden langs en boven de weg op de hoogte van de wegvakken waar hinder ontstaat door reparatie van schade.

De veiligheid van de weggebruiker staat voorop. Wanneer door vorstschade die veiligheid in het geding komt, neemt Rijkswaterstaat direct maatregelen. Wanneer de veiligheid niet in het geding is, maar reparatie wel spoed heeft wordt het wegdek binnen 24 uur hersteld. In overige gevallen worden, afhankelijk van de aard van de schade, maatregelen genomen zoals een snelheidsbeperking.

Het asfalt op de rijkswegen ondervindt elk jaar zogeheten winterschade. Door de vorst raken er meer steentjes los van het wegdek dan normaal. Het betreft 5 % van het wegennet. In het algemeen zijn deklagen met een open structuur, zoals bij het geluidsreducerende ZOAB, iets gevoeliger voor vorstschade dan dichte deklagen. ZOAB heeft kleine gaatjes die het geluid van banden dempen en regenwater opnemen. Hierdoor heb je beter zicht bij slecht weer en hebben omwonenden minder geluidshinder. Vanwege deze voordelen is 90 % van de snelwegen voorzien van dit type asfalt.

Bij 0800-8002, de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, kunnen weggebruikers meer informatie krijgen over wat te doen bij schade. Ze kunnen ook rechtstreeks naar www.rijkswaterstaat.nl gaan en daar een schadeformulier downloaden.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed