Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

23 december 2009, 16.00 uur

Nederlandse militairen in Uruzgan hebben de afgelopen periode een grote operatie uitgevoerd in het Deh Rashangebied, ten noorden van de provinciehoofdstad Tarin Kowt. Tijdens deze operatie van de Battlegroup van Task Force Uruzgan (TFU) vonden de militairen componenten voor geïmproviseerde explosieven (IED´s), scheikundeboeken, diverse wapens en IED´s. Een qala doorzoeken op explosieven tijdens Operatie Mani Ghar II, mei 2009 (archieffoto)

De operatie nam 10 dagen in beslag. Naast de Battlegroup zijn elementen van het Provinciaal Reconstructie Team, het Nederlandse en Amerikaanse Police Mentoring Team, het Australische leger (MRTF) en het Afghaanse leger (ANA) ingezet.

De militairen stuitten tijdens de operatie op enige weerstand, voornamelijk in de vorm van IED´s. Daarbij raakten op 15 december 2 Nederlandse militairen gewond, 1 daarvan is inmiddels voor verdere verzorging overgebracht naar Nederland.

Verbetering veiligheidssituatie

Mede door deze operatie en eerdere intensieve patrouilles zijn de omstandigheden nu zo dat de Afghaanse politie en de lokale overheid zich ook in deze regio beter kan profileren. Hierdoor verbetert de veiligheidssituatie en worden mogelijkheden geschapen voor het opstarten en voortzetten van diverse ontwikkelingsprojecten. Ook worden politieposten in het gebied gevestigd en zijn shura´s (vergaderingen) gehouden om de bevolking te informeren.

Vervoer beschadigde Cougar-helikopter

De beschadigde Cougar-helikopter hangt onder een Russische Mi26 Halo-transporthelikopter.

De Nederlandse Cougar-helikopter die eerder een noodlanding moest maken op een Forward Operating Base (FOB) tussen Tarin Kowt en Kandahar is afgelopen donderdag succesvol teruggebracht naar Kandahar Airfield (KAF). De Cougar van de Nederlandse Air Task Force (ATF) werd door de lucht vervoerd onder een Russische Mi26 HALO-transporthelikopter. Direct na de noodlanding op donderdag 10 december is een technisch team van de Cougar naar de locatie gebracht. Al snel bleek de helikopter niet ter plekke te repareren.

Direct werden de mogelijkheden onderzocht om de helikopter terug naar Kandahar te krijgen. Na overleg met het Joint Support Detachement (JSD) bleek de Mi26, die Nederland inhuurt om in Afghanistan vracht te vervoeren, de berging uit te kunnen voeren.

Beschieting

Een eenheid van TFU en Afghaanse militairen werd vanuit een quala ten noordoosten van Tarin Kowt beschoten. Daarbij vielen geen slachtoffers. Opnieuw werden in Uruzgan meerdere IED´s opgespoord en onschadelijk gemaakt.

Somalië

Het Luchtverdedigings en Commando Fregat (LCF) Hr. Ms. Evertsen in de Golf van Aden. Foto: ministerie van Defensie

De Europese Unie besloot vorige week dat Hr. Ms. Evertsen 13 Somalische piraten moest laten gaan. Deze werden 2 weken geleden aangehouden nadat ze hadden geprobeerd een koopvaardijschip te kapen. De EU heeft sinds de aanhouding tevergeefs getracht een land te vinden dat tot vervolging wilde overgaan.

De Unie heeft hiervoor verdragen met zowel de Seychellen als Kenia afgesloten. Beide landen gaven aan de piraten niet te willen opnemen. Ook Tanzania wilde geen berechting uitvoeren, hoewel de piraten opereerden vanaf een vissersschip dat enkele maanden geleden met Tanzaniaanse bemanning werd gekaapt. De zeerovers zijn nu op hun eigen scheepje gezet. Hr. Ms. Evertsen is inmiddels onderweg richting Nederland en wordt voor de jaarwisseling terugverwacht.

Nationaal

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ruimde bij Naaldwijk een granaat uit de Tweede Wereldoorlog, die bij werkzaamheden was gevonden.

Onderzoek draagvlak

Aan dit weekoverzicht is het Monitor-onderzoek draagvlak missie Afghanistan toegevoegd.

Volgende weekbericht in 2010

Tussen kerst en oud en nieuw wordt geen weekbericht uitgegeven. Het eerstvolgende bericht verschijnt op donderdag 7 januari 2010.

Verwijzingen

* Monitor december 2009 Zie het origineel