Gemeente Breda

Ook laatste Bredanaars met ID-baan houden perspectief op werk

Na de invoering van de Wet Werk en Bijstand in 2004 heeft Breda regulier werk gezocht voor de toenmalige groep van 670 mensen met een ID-baan.

Per januari aanstaande stopt de subsidie definitief en is Breda erin geslaagd om ook de laatste groep van 21 personen perspectief op werk te bieden. Zelf heeft de gemeente Breda 35 IDâers in reguliere dienst genomen.

Â

De subsidieregeling ID (voorheen de Melkerbanen) is in het verleden omgezet naar vangnetbanen. Deze lopen per 1 januari 2010 definitief af. De gemeente Breda heeft zich maximaal ingespannen om zoveel mogelijk mensen met een ID baan regulier geplaatst te krijgen. Ook voor de laatste 21 IDâers is een oplossing voorhanden. Een groot deel van deze groep (11 personen) werkt bij maatschappelijke instellingen, waar zij vaak een spilfunctie vervullen en het als een verlies wordt beschouwd als zij moeten vertrekken. Daarom heeft het college ervoor gekozen deze instellingen financieel tegemoet te komen. De middelen hiertoe komen vanuit de kadernota 2010. Het gaat om een bedrag van twee ton structureel.

Â

Ook enkele grote ondernemingen in de stad hebben besloten de bij hen werkzame IDâers in dienst te houden, ondanks het wegvallen van de subsidie per januari. Voor 8 van de 21 IDâers is dit perspectief nog niet duidelijk. Mocht blijken dat in dienst houden voor die werkgevers toch niet mogelijk is, dan zal Sociale Zaken van de gemeente samen met het UWV Werkbedrijf zorgen dat de betrokken werknemers snel doorgeplaatst worden naar (ander) regulier werk. Overigens vallen ook twee kunstenaars onder de ID-regeling. Met hen wordt bezien of een andere voorziening (WWIK) uitkomst biedt.

Â

Breda, 23 december 2009