Gemeente Appingedam

Bekenmaking vaststelling gemeentelijke belastingverordeningen en tarieven 2010

Algemeen
In de openbare raadsvergadering van 17 december 2009 zijn de belastingverordeningen gemeentelijke heffingen 2010 met de bijbehorende tarieven vastgesteld door de gemeenteraad. De belastingverordeningen zijn redactioneel aangepast aan de laatste wetswijzigingen en jurisprudentie.
De volgende gemeentelijke belastingverordeningen en besluiten zijn vastgesteld:

- Verordening afvalstoffenheffing 2010

- Legesverordening 2010

- Verordening liggeld woonschepen 2010

- Verordening lijkbezorgingsrechten 2010

- Verordening onroerende-zaakbelastingen 2010
- Verordening rioolheffing 2010

- Verordening reclamebelasting 2010

Inzage
De wijzigingsverordeningen liggen vanaf 23 december 2009 tot en met 7 januari 2010 ter inzage op het Stadskantoor van Appingedam bij de publieksbalie, Wilhelminaweg 14 te Appingedam.
Een ieder kan op verzoek tegen betaling van een bedrag aan leges een afschrift krijgen van de bovengenoemde wijzigingen.

Aanvullende informatie
Bekendmaking op de website van Appingedam 23 december 2009. Datum van de bekendmaking is de Eemslander 29 december 2009. De wijzigingen treden in werking op 24 december 2009. De datum van ingang van de heffing is 1 januari 2010.

Afvalstoffenheffing 2010
Sinds 1997 past de gemeente Appingedam een tariefsdifferentiatie toe naar een- en meerpersoonshuishoudens. De tariefsdifferentiatie naar een- en meerpersoonshuishoudens blijft gehandhaafd. De tarieven zijn ten opzichte van 2009 licht gedaald.

De tarieven afvalstoffenheffing 2010 luiden:

- eenpersoonshuishouden ⬠258,60;

- meerpersoonshuishouden ⬠283,80.

Legesverordening 2010
Uitgangspunt van de conceptbegroting 2010 is een aanpassing van de gemeentelijke leges, daar waar het wettelijk is toegestaan, met 1,5%. De tarieven bouwleges zijn voor 2010 echter niet verhoogd.

Liggeld woonschepen 2010
Het liggeld woonschepen is met 1,5% verhoogd.
Het tarief 2010 na afronding luidt per jaar ⬠528 (exclusief BTW). Dit betekent een verhoging met ⬠8,40 per jaar exclusief 19% BTW. Het totale bedrag inclusief 19% BTW bedraagt per jaar ⬠628,32.

Lijkbezorgingsrechten 2010
Het beleid betreffende de lijkbezorgingsrechten zoals vastgesteld middels het amendement van 13 december 2004 en de kadernota 2005 alsmede het initiatiefvoorstel van 16 september 2004 over de lijkbezorgingsrechten blijft gehandhaafd.
Uitgaande van 60 begrafenissen per jaar bedraagt de tariefverhoging voor het begraven 85 euro. De overige lijkbezorgingsrechten zijn met
1,5% verhoogd.

Onroerende-zaak belastingen 2010
Berekening nieuwe tarieven OZB
Uitgangspunten van de gemeente Appingedam bij het vaststellen van de OZB tarieven 2010, zijn:

- de gemeente gaat uit van een maximale stijging van 3,25%;
- na de eindcontroles van de nieuwe WOZ-waarden voor 2010 zijn de OZB-tarieven zodanig berekend, dat de herwaardering opbrengstneutraal uitwerkt (behoudens de wettelijk toegestane tariefstijging en areaalontwikkeling);

- het huidige beleid betreffende tariefsdifferentiatie tussen woning en niet-woning wordt voor zover mogelijk wettelijk toegestaan gehandhaafd.

De tarieven zijn als volgt voorgesteld:

- percentage eigenaren woning 0,18110%

- percentage eigenaren niet-woningen 0,24004%
- percentage gebruikers niet-woningen 0,18468%

Rioolrechten 2010
Rioolrechten wordt rioolheffing met ingang van 2010.

Brede rioolheffing
Op 1 januari 2008 is de wet op de Wijziging van de Gemeentewet, de Wet op de waterhuishouding en de Wet milieubeheer in verband met de introductie van zorgplichten van gemeenten voor het afvloeiend hemelwater en het grondwater, alsmede verduidelijking van de zorgplicht voor het afvalwater, en aanpassing van het bijbehorende bekostigingsinstrument (verankering en bekostiging van gemeentelijke watertaken) in werking getreden. Hiermee wordt een adequate aanpak van de stedelijke wateropgave gewaarborgd.
Het tarief rioolheffing bedraagt ⬠181,80 per perceel voor het jaar 2010.

Vrijstelling voor kleine objecten.
Er wordt een rioolheffing van de gebruiker geheven. In de verordening is hiervoor een vrijstelling opgenomen voor objecten met een kadastrale oppervlakte kleiner dan 35 m2. Deze vrijstelling heeft voornamelijk betrekking op garageboxen e.d.

Invoering reclamebelasting met ingang van 1 januari 2010 Op initiatief van de gezamenlijke ondernemersverenigingen NAHV, OKA en de Horecavereniging is de gemeente Appingedam benaderd om zich sterk te maken voor een goed ondernemersklimaat in de gemeente Appingedam.

In nauwe afstemming met de gemeente gaan de gezamenlijke ondernemersverenigingen in samenwerking met de VVV de krachten bundelen om gezamenlijk activiteiten en evenementen vorm en inhoud te geven. Hiervoor wordt de Stichting Promotie Activiteiten Appingedam (SPAA) opgericht.

De missie van de stichting SPAA (i.o.) is gericht om te komen tot een professionele marketing voor Appingedam. Een betere afstemming van activiteiten in tijd en planning, kwaliteitsverbetering van deze activiteiten, uniforme communicatie, betere rendementsprognoses en centrale evaluatie van deze activiteiten moeten Appingedam als herkenbaar en sympathiek op de kaart zetten. Een goed gecoördineerd marketingprogramma versterkt het imago van onze stad. Daar hoort een structurele financiering bij. Als middel daarvoor wordt het heffen van een reclameheffing door de gemeente ingezet. Dat is een heffing op openbare aankondigen aan/bij panden in de gemeente Appingedam. De opbrengst van de reclamebelasting wordt geheel als subsidie verstrekt aan de stichting SPAA(i.o.) met ingang van 2010. Bij openbare aankondigingen kan gedacht worden aan schriftelijke aankondigingen, fotoâs, tekeningen, logoâs, stickers, raam- en aanplakbiljetten, teksten en figuren op gevelborden, etalageruiten, lichtbakken en (verkeers)borden en vlaggen, neonreclames, merken, emblemen, beeldbepalende kenmerken en zelfs aankondigingen op door de gemeente rijdende specifieke reclamevoertuigen. Uit efficiencyoverwegingen en om de perceptiekosten te beperken wordt er geheven van permanent aanwezige aankondigingen met een tarief gerelateerd naar het aantal openbare aankondigingen. Verder zijn er diverse vrijstellingen opgenomen in de verordening. Dit beperkt de heffing tot de reclame-uitingen op borden op/of aan het pand of op/aan het glas/raam bij enkel de niet-woningen. Kleine bedrijfjes aan huis in woonwijken worden door deze vrijstelling ontzien.

De tarieven reclamebelasting 2010 bedragen:

- voor 1 of 2 openbare aankondigingen ⬠300;
- voor meer dan 2 openbare aankondigen ⬠500 per jaar.

Gewijzigd op: 23-12-2009