Gemeente Breda

Meer kosten aanpassing NAC-stadion

De kosten van de eerste twee fases van de upgrading en aanpassing van het NAC-stadion vallen ⬠540.000 hoger uit dan begroot.

Dat meldt het College van burgemeester en wethouders van Breda aan de Bredase gemeenteraad. In totaal was voor deze eerste twee fases een bedrag van ⬠5.200.000 begroot. Deze meerkosten worden doorberekend in de huurprijs van NAC.

De upgrading en uitbreiding van het NAC-stadion wordt in drie fases gerealiseerd.

Â

Er ligt een aantal concreet aanwijsbare oorzaken aan deze meerkosten ten grondslag. Om tijdens de bouwperiode de wedstrijden doorgang te laten vinden moesten er tijdelijke bouwtechnische aanpassingen en veiligheidsvoorzieningen in het stadion worden getroffen. Verder bleek tijdens de werkzaamheden dat het bestaande gebouw een aantal gebreken in de brandscheidingen en in de elektrotechnische installatie vertoonde. In de planvorming was geen rekening gehouden met herstelwerkzaamheden daarvan. Ook de aanpassing van het uitvak en de tijdelijke voorzieningen die daarbij om veiligheidsredenen zijn getroffen hebben meer geld gekost. Tot slot had NAC extra wensen met betrekking tot de inrichting van delen van het hoofdgebouw.

Â

Burgemeester en wethouders hebben in hun besluitvorming over het uitvoeren van deze aanvullende werkzaamheden uitdrukkelijk het belang meegewogen van de continuïteit van het eerste elftal van NAC in Europees verband, de Nederlandse competitie en het KNVB-bekertournooi. Ook zijn de veiligheid van het stadion voor gebruikers en bezoekers belangrijke uitgangspunten geweest. Het college heeft ook gekeken naar gevolgen voor de kosten als deze werkzaamheden in de derde en laatste fase alsnog moeten worden uitgevoerd.

Â

De kwaliteitsverbetering van het NAC-stadion is nodig om betere faciliteiten voor bezoekers en sponsors te maken. Bovendien had een aantal publieksvoorzieningen in het stadion het einde van de technische en economische levensduur bereikt. De kwaliteitsverbeteringen zijn nodig om de bestaande inkomstenstromen op peil te houden. De capaciteitsuitbreiding moet zorgen voor een directe verhoging van de inkomsten van NAC Breda; dat is nodig voor een gezonde verhuur en exploitatie van het stadion in de toekomst.

Â

Breda, 23 december 2009