Ministerie van Defensie

Nederlandse NH90 klaar voor grondige inspectie

23 december 2009, 17.18 uur

De eerste Nederlandse NH90 is vandaag in Italië aangeboden aan een zogeheten acceptatieteam van Defensie. Samen met specialisten van het projectbureau NH90 onderwerpt dit team de helikopter de komende maanden aan een uitgebreide inspectie en diverse testen. Daarmee wordt beoordeeld of de helikopter voldoet aan de overeengekomen voorwaarden.

"Een mooier geschenk had ik me zo kort voor kerst niet kunnen wensen", laat projectleider kolonel Jan Verhulst weten. "Het eerste toestel is nu voor acceptatie aangeboden; we gaan hard aan de slag nu de puntjes op de i te zetten."

De Ready for Acceptance, zoals het aanbieden wordt genoemd, van Nederlands eerste NATO Frigate Helicopter (NFH) vond in Italië plaats bij producent Augusta Westland. Luitenant ter zee der eerste klasse Schultz, nam als hoofd van het acceptatieteam de helikopter in ontvangst van leverancier NHIndustries.

Tijdelijke configuratie

NH90 helikopter boven kustgebied (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

De eerste NH90 (de NNLN03) is in een tijdelijke, zogenoemde Meaningful Operational Capable (MOC), configuratie aangeboden. Dit houdt in dat het nog niet aan alle contractuele specificaties van de eindversie voldoet, maar al wel kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld opleiding, training en kustwachttaken.

Vervolgtraject

Na acceptatie wordt de helikopter dan ook naar Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder gevlogen, waar het Defensie Helikopter Commando begint met de eerste opleidingen en trainingen in eigen beheer.