ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV vindt reactie VNG 'bizar'

23 december 2009
In een reactie op de uitslag van het referendum over een nieuwe cao gemeenten maakt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het wel heel erg bont.

Stempotlood (Marcel van Hoorn)

ABVAKABO FNV vindt de interpretatie van de VNG niet alleen bizar, maar het laat volgens de bond tevens zien met welke arrogantie en gebrek aan argumenten de vereniging in de onderhandelingen staat.

Ruim 32.000 gemeenteambtenaren, ongeveer 18 procent, heeft met een ruime meerderheid (96,6%) het eindbod van de VNG voor een nieuwe cao verworpen. Volgens de VNG zou dit bewijzen dat een "overweldigende meerderheid van werknemers" het eindbod zou accepteren. De VNG trekt dus de conclusie dat iedere ambtenaar die niet heeft gestemd het eindbod blijkbaar accepteert. "Alsof iedereen die bij de landelijke Tweede Kamer verkiezingen geen stem uitbrengt voorstander zou zijn van het zittende kabinet", zegt Ruud Kuin, landelijk cao-onderhandelaar voor de gemeenten van ABVAKABO FNV.

Verder noemt de VNG de opkomst van 18 procent "teleurstellend" en "mager". Die uitspraken zijn opmerkelijk aangezien de VNG, na een expliciete uitnodiging van de bonden om mee te doen, juist alle medewerking aan het referendum weigerde. Vervolgens adviseerde de VNG zelfs aan de gemeenten om het referendum niet de faciliteren. In gemeenten waar ondanks dit advies wel aandacht werd geschonken aan het referendum waren in veel gevallen de opkomstpercentages hoger dan 40 procent of zelfs 50 procent. Kuin: "Wanneer ook nog eens de ruim 30.000 extern ingehuurde werknemers die niet onder de deze cao vallen buiten beschouwing worden gelaten, komt het opkomstpercentage dus eigenlijk nog veel hoger uit."

Volgens diverse onderzoeken is de gemiddelde opkomst bij referenda in Nederland ongeveer 35 procent. Het resultaat van dit referendum, mede gelet op de uitschieters van boven de 50 procent, is dus wel degelijk representatief. De enige juiste conclusie uit dit referendum is dan ook dat de gemeenteambtenaren het eindbod van de VNG massaal afwijzen.

"De interpretatie van de VNG typeert de arrogante houding waarmee zij tot nu toe in de cao onderhandelingen staat", zegt Kuin. "Zonder inhoudelijke argumenten, en blind voor de gemoederen onder de gemeentelijke werknemers, volhardt zij in een eindbod zonder enig draagvlak."

De uitslag van dit referendum is voor de bonden een bevestiging van hun keuze voor de lange termijn: koopkrachtbehoud én werkzekerheid. Waar de bonden met dit referendum zoeken naar een oplossing, wil de VNG het conflict met haar reactie blijkbaar verharden.