Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jong N-VA veroordeelt Spaanse repressie Baskisch nationalisme (23/12/09)

Vorige maand arresteerde de Spaanse politie 36 Baskische jongeren op verdenking van terrorisme en banden met de ETA. De jongeren riskeren gevangenisstraffen van 20 tot 25 jaar. Jong N-VA veroordeelt de harde repressie van de Spaanse staat tegen Baskische nationalisten. Spanje misbruikt de strijd tegen terrorisme om de roep naar meer autonomie voor de deelstaten de kop in te drukken. Het land schendt daarmee de fundamentele rechten van haar eigen onderdanen.

Afgelopen zomer bezochten leden van Jong N-VA Baskenland waar zij uit de eerste hand getuigenissen hoorden van jongeren die vervolgd werden of dreigen te worden vanwege hun nationalistische overtuiging. De onderdrukking van het Baskisch nationalisme is meedogenloos en gaat in sommige gevallen zelfs gepaard met foltering. Deze beschuldigingen zijn zeker niet uit de lucht gegrepen, maar worden gestaafd door een rapport van de VN-commissie voor de Mensenrechten van vorig jaar.

De Mensenrechtencommissie stelt o.m. dat Spanje het terrorisme op een restrictieve en faire manier moet definiëren. De commissie vindt de huidige definitie té extensief, waardoor die kan leiden tot schendingen van het Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten. Bovendien leidt de al te voluntaristsche vervolging van vermeend terrorisme tot een schending van de vrijheid van meningsuiting en vereniging.

Nog volgens de commissie blijven er gevallen van marteling gemeld worden. Het ontbreekt Spanje aan een uitgewerkte strategie om deze praktijken uit te roeien. Hierdoor schendt het land alweer een internationale afspraak, meer bepaald de Conventie tegen Foltering.

Een jaar na de publicatie van het vernietigende rapport van de VN-Mensenrechtencommissie geeft de Spaanse staat niet de minste aanwijzing dat ze de aanbevelingen ervan zal opvolgen. Integendeel, mensen blijven gearresteerd vanwege hun overtuiging, enkel en alleen omdat de machthebbers in Madrid zich erdoor bedreigd voelen.

Jong N-VA aanvaardt niet dat volksnationalisme als een misdaad wordt beschouwd en eist dat de gearresteerde jongeren een eerlijk proces krijgen.