Vrije Universiteit Amsterdam

De kracht van interpersoonlijke generositeit


* Startdatum: 23-12-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: De kracht van interpersoonlijke generositeit


* Spreker: A. Klapwijk


* Promotor: prof.dr. P.A.M. van Lange


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

"Met gelijke munt betalen", "voor-wat-hoort-wat", "oog om oog, tand om tand". Zomaar een greep uit de vele volkswijsheden die erop duiden dat `de gouden regel' is om anderen net zo te behandelen als ze ons behandelen. Tot voor kort waren ook de meeste wetenschappers van mening dat een wederkerige houding dé manier is om samenwerking en vertrouwen tussen mensen te bevorderen. Uit promotieonderzoek van Anthon Klapwijk blijkt echter dat wederkerigheid juist heel ineffectief kan zijn.

Omdat `ruis' in de omgeving vaak zorgt voor misverstanden (bijv. een sms'je komt niet aan) en mensen ook nog eens geneigd zijn dingen negatief interpreteren, zorgt deze strategie juist snel voor een vicieuze cirkel van negatief gedrag. Een beter alternatief is, volgens Klapwijk, om net iets aardiger te zijn richting anderen dan ze voor jou waren. Met een dergelijke `genereuze' strategie houd je de balans in de gaten (je bent `gekke henkie' niet) én laat je je toch steeds van de goede kant zien.

Voor zijn onderzoek testte Klapwijk verschillende interpersoonlijke strategieën door mensen via een computernetwerk samen taken te laten doen. Zonder dat zij het wisten interacteerden de proefpersonen echter met een computer die de verschillende strategieën op hen uitprobeerde. Het onderzoek laat zien dat wanneer men bereid is om telkens een klein verlies te nemen, dit over het geheel genomen winst kan opleveren: het vertrouwen is groter, men wordt aardiger gevonden, en er komt een betere samenwerking tot stand.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam