Wessanen NV

persbericht
Utrecht, 23 december 2009
Wessanen verkoopt Tree of Life North America aan Kehe Food Distributors

De Concerndirectie van Koninklijke Wessanen nv (`Wessanen') maakt bekend dat een overeenkomst is gesloten met Kehe Food Distributors, Inc. (`Kehe') aangaande de verkoop van Tree of Life, Inc. en alle dochterondernemingen op één na (`Tree of Life') voor een bedrag in contanten van USD 190 miljoen (EUR 133 miljoen) op kas- en schuldvrije basis en onder voorbehoud van bepaalde aanpassingen op het moment van closing. Panos Brands LLC is niet inbegrepen in de verkoop.

De netto-opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om de schuld van Wessanen te verminderen en om de balans te versterken ter ondersteuning van de groei van de Europese activiteiten. Naar verwachting zal de transactie in het eerste kwartaal van 2010 worden afgerond.

Naar verwachting blijft het management van Tree of Life aan. Met het oog hierop is Richard Lane, President en CEO van Tree of Life, per direct afgetreden als lid van de Concerndirectie.

Frans Koffrie, CEO van Wessanen, licht toe: "Voor Wessanen is dit een grote stap in de strategische transitie naar een groep met als focus de Europese markten voor natuurlijke, biologische voedingsproducten en specialiteiten. Eerder dit jaar kondigden wij aan onderzoek te doen naar het afstoten van onze Noord-Amerikaanse merk- en distributieactiviteiten. Met de eerdere verkoop van Liberty Richter en nu Tree of Life maken wij goede voortgang richting deze strategische focus. In combinatie met een sterkere balans zijn wij goed gepositioneerd om ten volle te profiteren van de vele mogelijkheden die de Europese markten voor natuurlijke, biologische voedingsproducten en specialiteiten bieden.

Wij zijn verheugd dat wij een goed onderkomen hebben gevonden voor Tree of Life en haar medewerkers, die ik wil bedanken voor hun inzet en toewijding in de afgelopen jaren. Namens de Concerndirectie dank ik Richard voor de rijke ervaring die hij heeft ingebracht bij onze Noord- Amerikaanse activiteiten en voor zijn succesvolle rentmeesterschap bij Tree of Life, en ik wens hem alle succes in de toekomst."

Chamber of Commerce . Amsterdam 33145851





De transactieprijs van USD 190 miljoen is onderhevig aan een aanpassing in verband met het werkkapitaal en mogelijk aan een neerwaartse bijstelling afhankelijk van Tree of Life's operationele resultaat voorafgaande aan de closing. De resultaatafhankelijke bodem van de transactieprijs is USD 171 miljoen. Op basis van de overeengekomen prijs en de kosten gerelateerd aan de transactie verwacht Wessanen een boekverlies van circa EUR 50 miljoen na belasting in het vierde kwartaal van 2009, exclusief een per saldo cumulatief wisselkoersverlies dat tijdelijk in het eigen vermogen wordt verwerkt.

Afronding van de transactie is afhankelijk van goedkeuring door de aandeelhouders van Wessanen, het verkrijgen van toestemming van autoriteiten, het verkrijgen van financiering en van andere gebruikelijke voorwaarden. Kehe heeft afspraken met banken en andere financiële instellingen die het bedrijf in staat stellen de transactie af te ronden, tenzij zich een significante verslechtering van het operationele resultaat voordoet. Indien Kehe geen definitieve toestemming krijgt van zijn financiers om deze transactie af te ronden, is het bedrijf in de meeste gevallen een ontbindingsvergoeding van USD 5 miljoen verschuldigd aan Wessanen. Een ontbindingsvergoeding van USD 2 miljoen is verschuldigd aan Kehe indien er geen goedkeuring wordt verkregen van de aandeelhouders van Wessanen.

Wessanen zal middels een publieke aankondiging op de website en een advertentie in landelijke dagbladen een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijeenroepen, te houden op woensdag 13 januari 2010, om de vereiste goedkeuring van de aandeelhouders te verkrijgen.

Concerndirectie
Koninklijke Wessanen nv

Bedrijfsprofiel Wessanen
Koninklijke Wessanen nv is een in Nederland gevestigd multinationaal voedingsmiddelenconcern dat opereert op de Europese en Noord-Amerikaanse markt. Wij zijn gespecialiseerd in het identificeren, produceren, vermarkten en distribueren van natuurlijke, biologische voedingsproducten en specialiteiten. Voor meer informatie: www.wessanen.com.

Het Jaarverslag 2008 inclusief de jaarrekening is beschikbaar op www.wessanen.com

2





Tree of Life
Tree of Life Inc. is een vooraanstaande distributeur van natuurlijke, biologische en multiculturele voedingsproducten, delicatessen en specialiteiten. Tot de klanten behoren supermarktketens, onafhankelijke kruideniers, natuurvoedingswinkels, aanbieders van gezonde voeding, specialiteitenzaken en etnische winkels in de VS en Canada. Voor meer informatie: www.treeoflife.com Over de laatste vier kwartalen tot en met september 2009 kwam de omzet uit op USD 1.162 miljoen (EUR 853 miljoen) en de EBIT op USD 12 miljoen (EUR 8,3 miljoen).

Kehe
Het in Romeoville (Illinois) gevestigde Kehe is een grote Amerikaanse distributeur van natuurlijke voedingsproducten en specialiteiten die retailers in de VS, Mexico en het Caribische gebied voorziet van een breed assortiment producten, waaronder natuurlijke en biologische, internationale, beperkt houdbare, koosjere en Latijns-Amerikaanse voedingsproducten. Voor meer informatie: www.kehefoods.com

Voor meer informatie neemt u contact op met:
Investor Relations; tel. +31 (0)30 298 88 75; e-mail investor.relations@wessanen.com.

Belangrijke data (details op website)
13 januari 2010 presentatie strategie Wessanen voor analisten en beleggers 13 januari 2010 buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders 25 februari 2010 publicatie cijfers vierde kwartaal en jaarcijfers 2009 14 april 2010 jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Corporate Communications