Gemeente Tilburg

Nummer
2009491BO
Datum
23 december 2009

Tilburg verbetert binnenklimaat basisscholen
Tilburg, rijk en schoolbesturen investeren samen ¤ 2,1 miljoen voor 2010

In 2010 wordt in 11 Tilburgse schoolgebouwen het binnenklimaat verbeterd en worden energiebesparende maatregelen genomen. Dit gebeurt met de rijkssubsidie van ¤ 1,1 miljoen die de gemeente hiervoor heeft aangevraagd. De gemeente en de schoolbesturen uit het basisonderwijs dragen hieraan zelf ook circa ¤ 1 miljoen bij. Uit onderzoek blijkt dat het binnenklimaat op zo'n 80% van de Nederlandse scholen slecht tot zeer slecht is. Kinderen krijgen les in onvoldoende geventileerde lokalen en in de zomer is de temperatuur vaak te hoog. "Dit heeft tot gevolg dat concentreren moeilijk is en lesgeven nauwelijks zin heeft", aldus wethouder Marieke Moorman (Onderwijs). "Het slechte binnenklimaat heeft ook effect op het ziekteverzuim en op het leervermogen van kinderen. Dat kan natuurlijk niet en daarom gaan we dit samen met de schoolbesturen aanpakken. Voor 2010 hebben we geld om op 11 schoollocaties aan de slag te gaan. Daarna moeten we samen met de schoolbesturen bekijken hoe we de problemen op de andere scholen kunnen aanpakken."
Geselecteerde scholen
Binnen de rijksregeling en de cofinanciering vanuit het onderwijs en de gemeente is niet genoeg geld beschikbaar om alle scholen in Tilburg aan te pakken. Daarom zijn in overleg met de schoolbesturen uit het primair onderwijs de volgende scholen geselecteerd: de Blaak, Panta Rhei (locatie Galjoenstraat), de Alm, Armhoefse Akker, Berkeloo (locatie Hazelaarlaan), Helen Parkhurst (locatie Gramsbergenlaan), Meander (hoofdgebouw en schoolwoningen), St. Hubertus, de Kiehoorn en het scholengebouw de Grote Beemd (basisscholen Bloemaert en Driecant).
Rijksregeling
De rijkssubsidie komt uit de regeling Verbetering binnenklimaat huisvesting primair onderwijs 2009. Deze regeling is gericht op bestaande scholen en bepaalt dat de investeringen in 2010 uitgevoerd moeten worden. De gemeente heeft voor de vereiste cofinanciering ruim ¤ 700.000,= beschikbaar gesteld vanuit de bestemmingsreserve opvang gevolgen economische crisis. Ook de schoolbesturen investeren circa ¤ 300.000,= in hun schoolgebouwen.
Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd



Gemeente Tilburg