Drama's door houding van verzekeraars


Verzekeraarklachten.nl poogt stilte te doorbreken

HOLSLOOT, 20091223 -- In Drenthe zijn diverse gevallen bekend waarbij verzekerden in een ellendige situatie verkeren door de houding van de verzekeraars. Met name Unive wijst in voorkomende gevallen alle grote schades af met onjuiste en/of valse argumenten. Henny Groote, zelf gedupeerde, wil aan dergelijke praktijken ruchtbaarheid geven. Ze startte met behulp van Patrick Bennink de site www.verzekeraarklachten.nl in een poging de stilte rondom dergelijke praktijken definitief te doorbreken.

Steeds vaker worden door verzekeraars drogredenen gebruikt om grote schades na brand af te wijzen. Zoals gebeurde na de brand van het sprookjeshotel de Tovenaarsberg op 24 september 2008 zie www.hetmooistehotel.nl en sprookjesfee8.hyves.nl Door de houding van Univé kwam de eigenaresse in een onmogelijke positie. De technische oorzaak van de brand was na 5 dagen vastgesteld, door politie-onderzoek. Daarnaast startte Univé een eigen onderzoek door het bureau Compander (100% eigendom van Univé) De onderzoekers en andere medewerkers staan op de loonlijst van Univé.

Groote: "Er hoort vervolgens onafhankelijk onderzoek te komen naar de oorzaak van de brand, maar stelselmatig wordt dit technisch en tactisch onderzoek misbruikt door het eigen bureau op de vraag "is er dekking op de polis" ontkennend te beantwoorden. Juist in het geval van een bedrijfsschadeverzekering is dit cruciaal, want de uitbetaling van deze verzekering hangt af van de mogelijkheid voor herbouw."

Groote kent meerdere gevallen waarij door steeds te traineren de ondernemer of particulier gedwongen wordt een gerechtelijke procedure op te starten. Ze schetst in algemene zin de verhalen die bij haar binnenkomen: "In een kort geding kan de ondernemer een voorschot vragen op de schade, Univé wijst dan dekking af, omdat het zogenaamde. onderzoek nog niet is afgerond. Steevast komen ze ook met een anonieme tip, waaruit ze afleiden dat de verzekerde zelf schuld aan de brand zou hebben. Dit is natuurlijk aanleiding voor de rechter om de zaak af te wijzen of aan te houden, omdat het goed uitgezocht moet worden. Terwijl er dus geen onderzoek wordt gedaan door de politie, omdat er geen verdachte is."

"Intussen wordt de hypotheek door de bank opgezegd, plus het bedrijfskrediet, omdat er geen inkomsten meer zijn sinds de dag van de brand. Zodoende wordt herbouw onmogelijk gemaakt. Unvie bericht de bank dan dat Unive om de hen moverende redenen, dekking op polis voor schade na de brand afwijst. Het plaatje is vervolgens compleet, de kavel wordt verkocht, de ondernemer of particulier wordt aangesproken op het restant hypotheekbedrag, en omdat er nog steeds geen voorschot is, gaat hij failliet. En is herbouw helemaal onmogelijk.

Groote noemt dergelijke praktijken erg "op het randje van de wet". "Ik ken nu 6 zaken in het Noorden waarin op dergelijke schandalige manier wordt omgegaan met gedupeerden. Door advocaten wordt vaak het advies gegeven om maar de schikken voor een heel laag bedrag, zodat in elk geval de kosten voor accountants en advocaten betaald worden. Maar zo hoort dat natuurlijk niet te gaan. Aan dit soort praktijken moet echt een einde komen!"

www.verzekeraarklachten.nl