Aanhoudende koude doet de bezorgdheid over dieren op de weide stijgen

23/12/2009 11:00

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

De afgelopen koude dagen waren er opnieuw meer klachten over dierenwelzijn

De dierenwelzijnsinspecteurs van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu kregen de laatste dagen een groot aantal klachten te verwerken over dieren die bij deze lage temperaturen en hevige sneeuwval in de weide staan. Deze stijging van het aantal oproepen is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij extreme weersomstandigheden, zoals grote hitte en felle kou.

Dieren zoals runderen en paarden zijn echter goed bestand tegen de koude en hebben bij droog weer weinig last van deze lage temperaturen. Dit wordt anders als deze gepaard gaan met neerslag en wind. In deze gevallen moeten de dieren de mogelijkheid krijgen om zich te beschutten tegen de slechte weersomstandigheden. Dieren die permanent buiten staan moeten over een droge plaats beschikken waar ze eventueel kunnen gaan neerliggen. Aan deze voorwaarden kan voldaan worden door deze dieren van een schuilhok te voorzien. Waar dit niet mogelijk is moeten de dieren bij slechte weersomstandigheden tijdig binnengehaald worden of verplaatst worden naar een locatie waar wel beschutting aanwezig is. Andere dieren zoals schapen en geiten zijn iets minder koudebestendig dan runderen en paarden en worden bij deze extreem lage temperaturen best binnengehaald.

Uiteraard moeten de dieren ook over voldoende voedsel en drinkwater beschikken. In de winter brengt een weide onvoldoende gras voort zodat de dieren moeten bijgevoederd worden. Bij deze temperaturen moet ook speciaal aandacht worden besteed aan het drinkwater omdat drinkwaterleidingen en drinkbakken kunnen bevriezen. Er moet over gewaakt worden dat de dieren toch voldoende water kunnen opnemen.

Het opvolgen van deze aandachtspunten kan al heel wat dierenleed helpen voorkomen.

De Dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid heeft hierover een folder uitgegeven, deze kan gedownload worden op de website www.health.fgov.be/dierenwelzijn of aangevraagd worden per mail (dierenwelzijn@health.fgov.be) of op het adres van de Dienst Dierenwelzijn Victor Hortaplein 40 bus 10, 1060 BRUSSEL.