Gemeente Bergen


Uitvoering coalitieakkoord ligt helemaal op schema

"Plannen vaker samen met inwoners en bedrijfsleven maken, minder regels, een gezond financiële begroting, de verkeersveiligheid rond de scholen aanpakken, daadkrachtige regierol bij de bestrijding van de overlast, meer ruimte voor verenigingen en goede en betaalbare accommodaties, een impuls geven aan de toerisme en recreatie". Dit zijn allemaal doelen die het CDA-VVD college zich op 26 september 2006 bij haar aantreden stelde, samen met de gemeenteraad. Maar wat is er van die voornemens uitgekomen? Op 7 december nam het college zichzelf de maat en concludeerde dat de uitvoering van het coalitieakkoord prima op schema ligt.

Ruim 85 % van de 128 grote en kleine projecten klaar Inmiddels is het gemeengoed dat plannen in samenspraak met inwoners en bedrijfsleven gemaakt worden. Een solide financiële basis zorgt dat ze ook uitgevoerd kunnen worden, waarbij vermeld moet worden dat de lasten voor de inwoners en het bedrijfsleven niet meer gestegen zijn dan de inflatie. De doelen uit het coalitieakkoord en andere actiepunten zijn door het college en de ambtelijke organisatie omgezet in 128 kleine en grote projecten. Op 7 december bleek dat inmiddels 85 % van deze projecten is uitgevoerd of in de uitvoeringsfase zit. Bijna alle projecten zullen naar de verwachting van het college voor het einde van deze collegeperiode zijn afgerond. Een paar projecten is vanwege de bezuinigingen niet uitgevoerd. De collegeperiode eindigt bij de gemeenteraadsverkiezingen op 25 november 2010.

Mix van sociaal, ruimtelijk, verkeer en veiligheid Het coalitieakkoord bouwt aan een gemeente die sterk is op alle fronten. De gemeente heeft daarom ook op allerlei beleidsterreinen de handschoen opgepakt. Een greep uit de projecten en resultaten;

Woningbouw
De gemeente Bergen vindt het belangrijk dat er voldoende (starter)woningen gebouwd worden. In Siebengewald (St. Jozefstraat, acht stuks), Nieuw Bergen (Bergse Heide, vier stuks) en in Afferden (Melingstraat, acht stuks) worden in 2010 starterwoningen gebouwd. In Wellerlooi zijn vier starterwoningen in aanbouw. De gemeenteraad stemde op 15 december in met het bestemmingsplan Afferdse Heide, waardoor de bouw van 53 woningen mogelijk wordt Op de Lammerskamp in Well is plaats voor zo'n 30 woningen.

Versterken centrum Nieuw Bergen
De structuurvisie voor Mosaïque (het nieuwe dorpshart van Nieuw Bergen)is klaar en de raad heeft 3,1 miljoen beschikbaar gesteld voor de verdere uitwerking. Dit project draagt ook bij aan de versterking van de economie in de hele gemeente.

Tuindorp Wellerlooi klaar voor de toekomst
Na de revitalisatie is tuinbouwgebied Tuindorp in Wellerlooi gemoderniseerd en weer helemaal klaar voor de toekomst. De eerste nieuwe kassen zijn inmiddels gebouwd.

Dorpen en dorpsontwikkelingsplannen
Leefbaarheid staat hoog in het vaandel van het college. Per kern is een Dorpsontwikkelingsplan opgesteld en zijn speerpunten vastgesteld. De belangrijkste projecten worden nu uitgewerkt. Dorpsraden hebben eigen budgetten gekregen om voor hun kern belangrijke zaken op te pakken.

Verkeer
Om Bergen veiliger te maken stelde de gemeenteraad het Verkeersveiligheidplan vast. Voorbeelden van maatregelen die het verkeer veiliger maken zijn de aanleg van diverse fietspaden en de snelheidremmende maatregelen in het buitengebied, waarbij de belangen van de agrariërs meegewogen zijn. In diverse kernen zijn de aflopen jaren de hoofdwegen heringericht. Voorbeelden zijn de Gochsedijk en Nieuweweg in Siebengewald, de Catharinastraat in Wellerlooi en de dorpsstraat in Afferden. Voor mindervaliden is een fiets- en wandelpad aangelegd bij het Leukermeer. De verkeersveiligheid rondom de scholen is eveneens een speerpunt. In 2010 vindt de evaluatie van de 30-kilometerzones plaats.

Bestemmingsplan buitengebied
Afgelopen zomer is het Bestemmingsplan Buitengebied definitief vastgesteld. Ook hier is weer veel gecommuniceerd met betrokkenen, vooral agrariërs, over de inhoud. Samen met de ook in deze periode vastgestelde voorschriften voor het Landbouw Ontwikkelings Gebied en de nieuwe Geur-regels vormt het de basis voor de verdere inrichting van ons buitengebied.

Welzijn en sport
Op het gebied van Welzijn is er de afgelopen periode veel gebeurd. Er zijn diverse beleidsnota's opgesteld, waarin de koers is bepaald en speerpunten voor het nieuwe beleid zijn aangegeven. Een paar voorbeelden zijn de nota gezondheidsbeleid en het beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2008. De afgelopen periode is een Wmo-raad opgericht. In het Wmo-loket werken alle ketenpartners en de gemeente samen om de inwoners zo goed mogelijk te ondersteunen. De bouw van het multifunctionele centrum in Well is gestart en de bouw van het centrum in Siebengewald staat gepland voor 2010. De besluitvorming over de concept sportnota inclusief een visie op betaalbare accommodaties wordt verwacht in januari 2010. Sportpark de Alverman in Afferden is het eerste multifunctionele sportcomplex in onze gemeente. Hier vinden voetbal-, tennis- en paardensportverenigingen een gezamenlijk onderdak.

'Buiten spelen, ja leuk'
Bergen stelde in 2006 het speelruimteplan 'Buiten spelen, ja leuk' op. Leerlingen van basisscholen droegen hun wensen en ideeën aan. Het traject van aanbesteding en gunning wordt naar verwachting dit jaar nog afgerond. Jongeren tot 18 jaar hebben na de aanleg in 2010 buiten een plek om te spelen en elkaar te ontmoeten.

Jongerendebatten en Jeugdraad
De gemeente wil jongeren graag bij de politiek betrekken. Jongerendebatten en een Jeugdraad kunnen daarin bijdragen. In eerste instantie kiest de gemeente voor het organiseren van een jongerenpanel, om de stem van jongeren mee te kunnen nemen in het gemeentelijk beleid. In 2010 vindt het eerste debat met het panel plaats.

Bestrijding van overlast, veiligheid en handhaving Bestrijding van overlast, veiligheid en handhaving zijn belangrijke thema's voor dit college. Inmiddels is het handhavingsbeleid vastgesteld en dat beleid geldt ook voor de ruimtelijke ordening. Daarnaast zijn gebruiksvergunningen opgesteld en handhavingprogramma's vastgesteld, Samen met netwerkpartners van het Veiligheidshuis worden overlastgevende jongeren begeleid.

Maaspark Well
De plannen voor Maaspark Well liggen op schema en zorgen er voor het gevaar van overstroming in de toekomst tot het verleden behoort en de inwoners droge voeten houden. Maaspark Well geeft daarnaast het toerisme een impuls.

Recreatie
Op het gebeid van recreatie is het nodige werk verzet de afgelopen jaren. Belangrijkste om te noemen is dat het contact met de Maas is hersteld. Ook is er een bouwvergunning verleend voor het bezoekerscentrum Reindersmeer in Nationaal Park Maasduinen en zijn er diverse recreatieve fietspaden aangelegd. In 2010 is de aanleg van het fietspad door het Nationaal Park klaar. Toeristen worden op hun wenken bediend met banken en prullenbakken langs onder andere de nieuwe wandel- en fietsroutes. Het toeristische platform zet de gemeente bij de toeristen op de kaart.

Milieu
Speerpunt is het bevordering van duurzaamheid in het milieubeleid. Om dit doel te bereiken is duurzaamheid opgenomen in het milieuprogramma, de bouwverordening en het Gemeentelijk rioleringsplan. Op deze manier houdt de gemeente de regie op duurzaamheid. Het rioleringsplan is inmiddels opgesteld en wordt uitgevoerd. Een van de speerpunten in de beleid is de afkoppeling van hemelwater. Bij de aanleg van nieuwe riolering in bestaande wijken en bij nieuwbouwprojecten wordt dit beleid direct meegenomen.

Samen inkopen is veel voordeliger
Het door de gemeenten in Noord en Midden Limburg gezamenlijk opgezette inkoopbureau levert ook onze gemeente een besparing op, terwijl de kwaliteit van de diensten onveranderd goed blijft.

Extra projecten
In de loop van de afgelopen drie jaar zijn er ook projecten bijgekomen die niet in de lijst stonden, maar wel belangrijk waren. Zo is de aparte inzameling van plastic afval in 2009 opgepakt. Deze inzameling is een groot succes. De hoeveelheid plastic die inwoners apart houden is groot. De inwoners worden direct beloond voor hun scheiding van het plastic. Zij betalen minder afvalstoffenheffing omdat zij hun afvalcontainer minder vaak aan de straat zetten.

Nog te doen
Nog niet alle voornemens zij uitgevoerd. Zo is de verbetering van de uitvoering van de drank- en horecawet uitgesteld in het kader van de bezuinigingen. In het kader van het project "Minder regels" is al veel voorwerk gedaan, maar de uitvoering is nog niet gestart. Als experiment is wel al in delen van de gemeente sinds 2008 geen welstandstoezicht meer. Bouwplannen worden daar nu nog alleen getoetst aan bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan en niet meer aan de welstand. In 2010 evalueert de gemeente deze werkwijze.


Noot voor redacties



Gemeente Bergen