Ingezonden persbericht



Zuid bouwt meer hotels dan West
Record aantal hotelbouwplannen

Bilthoven, 23 december 2009 - De hotelsector in Nederland lijkt op het gebied van renovatie en nieuwbouw niets te willen weten van het economisch tij. Dat blijkt uit de jaarlijkse trendupdate Hotelbouwplannen van Uitgeverij PS: bv, uitgever van horecavakbladen.

Belangrijkste constatering: het aantal hotel(ver)bouwplannen bereikte in 2009 een nieuw record. In totaal werden het afgelopen jaar 284 plannen geregistreerd. Dat zijn er 13 meer dan in heel 2008 (271) en 35 meer dan in 2007 (249). Het recordaantal van 2008, behaald te midden van de kredietcrisis, is dus weer verbroken. En er werd niet alleen meer gebouwd dit jaar, de hotels worden ook groter. We zien een stijging in het gemiddelde aantal kamers per plan. Uit de cijfers van 2009 blijkt dat er het afgelopen jaar 50 kamers per plan gerenoveerd, verbouwd of nieuwgebouwd werden. In 2008 waren het er gemiddeld 48 en in 2007 stond de teller nog op 41. Bron: Hotelbouwplannen

Qua regionale spreiding spande regio Zuid (Zeeland, Brabant en Limburg) met 96 plannen de kroon. Regio West (Noord-Holland en Zuid-Holland) volgde met 92 plannen op de tweede plaats. Deze regio's bleken afgelopen jaar het meest productief, samen waren ze goed voor 65 procent van alle bouwplannen. Opvallend is dat er in regio Zuid dit jaar meer plannen werden geregistreerd dan in West. In 2008 ging regio West nog aan kop. De vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) waren samen goed voor 36 hotelbouwplannen waarvan er tweederde (24) uit Amsterdam kwamen. In regio Oost waren er in totaal 57 plannen, regio Noord 27 en regio Midden 14.

Feiten:

- 177 hotelnieuwbouwprojecten werden er dit jaar gepresenteerd, 107 renovatieplannen.
- 14.107 hotelkamers staan op de planning om nieuwgebouwd of verbouwd te worden.
- 60 procent stijging in het aantal hotelbouwplannen waar vergaderfaciliteiten in opgenomen zijn ten opzichte van 2008. Dit lijkt een teken dat hoteliers zich opmaken voor terugkerende zakelijke reizigers.
- Regio Zuid verbouwt dit jaar meer dan West. Midden scoort het laagst.
- Amsterdam is dé hotelbouwstad en goed voor 24 plannen het afgelopen jaar.
- Steeds meer hotels verschijnen op bijzondere locaties, zoals in verlaten fabrieken, oude stations of monumentale gebouwen.



Noot voor redacties
Noot voor de redacties (

Ingezonden persbericht