Ingezonden persbericht


Dagelijks Bestuur Oud-Zuid sluit zich aan op reactie Gerson shortstay

Op 11 september 2009 heeft de gemeentelijke ombudsman een rapport uitgebracht over de wijze van handhaving van short stay. Aanleiding voor het rapport zijn klachten van de eigenaresse en beheerder van een aantal panden dat werd verhuurd op tijdelijke basis aan voornamelijk buitenlanders. De eigenaresse en beheerder wendden zich tot de ombudsman, omdat ze van mening zijn dat de gemeente Amsterdam (waaronder stadsdeel Oud-Zuid) ten aanzien van hen buiten proportie heeft gehandhaafd. Vanuit de gemeente Amsterdam is uit naam van wethouder Gerson (Volkshuisvesting) een reactie opgesteld. Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oud-Zuid heeft besloten zich aan te sluiten op de reactie van wethouder Gerson.

Het oordeel van de ombudsman was dat verschillende vereisten van behoorlijkheid zijn geschonden en dat de onderzochte gedraging van de gemeente onbehoorlijk was. De gemeente betreurt dit en erkent dat het huisrecht een belangrijk recht is, dat verankerd is in onder meer de Grondwet en het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden. Daarom wordt bij binnentreding van woningen volgens de grootst mogelijke zorgvuldigheid gehandeld en zal dit als uiterst middel worden gezien.

In het rapport is een aantal aanbevelingen gedaan. Deze aanbevelingen worden door de gemeente (en dus ook het stadsdeel) uiterst serieus genomen. Een aantal punten voor navolging hebben betrekking op de machtiging tot binnentreding. Deze machtiging zal individueel en op basis van evenredigheid én als uiterst middel worden afgegeven. Daarnaast wordt bij gezamenlijk binnentreden door de Dienst Wonen en het stadsdeel een machtiging afgegeven door zowel de burgemeester als de stadsdeelvoorzitter. Er is inmiddels een handhaafprotocol shortstay. Deze wordt naar aanleiding van de aanbevelingen aangescherpt.