Ingezonden persbericht


Tentoonstellingsruimte De Nederlansche Bank
3 december 2009 - 8 januari 2010

Aline Thomassen - Haram/Hallal

Al tijdens haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag schilderde Aline Thomassen (Maastricht 1964) overwegend portretten en figuren, maar zij verwierf in Nederland vooral bekendheid met sensuele en onheilspellende tekeningen van mediterrane vrouwen.

Sinds 1994 woont zij met haar gezin afwisselend in Nederland en Marokko. Daar maakt zij deel uit van de krachtige, fysieke tegencultuur van de Marokkaanse vrouwen, gecreëerd om te overleven in een door hiërarchieën en spanningen beheerste maatschappij. Deze subcultuur vormt de katalysator van haar eigen preoccupaties met het menselijk lichaam. De kleurrijk en intiem geportretteerde (half)naakte vrouwen, die zij als resultaat hiervan tekent en aquarelleert, zijn vaak verwikkeld in mysterieuze handelingen of omringd door kinderen. Soms zijn zij verbeeld in idyllische scenes die tegelijkertijd wreed zijn.

In haar werk toont Thomassen de kracht, het zelfbewustzijn, de expressie, de seksuele vrijheid en de overlevingsdrang van de Arabische vrouw. De wereld van deze vrouwen laat zij daarbij samensmelten met haar eigen ervaringen; thema´s als leven en dood gaat zij hierbij niet uit de weg.

De Nederlandse auteur Hafid Bouazza schreef over haar werk: ´Het werk van Aline Thomassen zit vol wrede tederheid. Thomassen is de Marokkaanse vrouwenwereld binnengedrongen en de bijna beestachtige lichamelijkheid van haar tekeningen laten zien hoe intiem haar verblijf in die wereld is - een wereld die zij liefheeft, daar bestaat geen twijfel over, maar wel een wier duistere kanten zij ook laat zien.´

De tentoonstelling Haram/Hallal in De Nederlandsche Bank laat werk van Thomassen zien dat zij recentelijk in Marokko maakte. Eerder stelde zij werken van moslimvrouwen solo tentoon in het GEM in Den Haag en in Het Domein in Sittard tussen 2004 en 2006.

De tentoonstelling Haram/Hallal is te zien in de kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam en is van 3 december 2009 tot 8 januari 2010 op afspraak te bezichtigen. Telefoon: (020) 5242183. Legitimatie verplicht.

Kunstcommissie
De Nederlandsche Bank