Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

> Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer Bezoekadres: der Staten-Generaal Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG Postbus 20018 T 070 340 79 11 2500 EA DEN HAAG F 070 340 78 34 www.minvws.nl

Ons kenmerk VGP-K-U: 2958943

Bijlagen
1

Datum 23 december 2009 Uw brief 2009Z17066 Kamervragen
Correspondentie uitsluitend richten aan het retouradres met vermelding van de datum en het kenmerk van deze Geachte voorzitter, brief.

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister voor Jeugd en Gezin, de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Langkamp (SP) over de toename van het aantal jongeren dat met een cannabisverslaving wordt opgenomen in een jeugdkliniek (2009Z17066).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Langkamp over de toename van het aantal jongeren dat met een cannabisverslaving wordt opgenomen in een jeugdkliniek. (2009Z17066)


1
Wat is uw reactie op het bericht dat het aantal jongeren dat met een cannabisverslaving wordt opgenomen in een jeugdkliniek is toegenomen? 1)


1
De beschikbare feitelijke gegevens duiden er op dat de prevalentie van cannabisgebruik de laatste jaren niet significant is toegenomen. Wel is het aantal cannabisgebruikers dat zich met een hulpvraag tot de verslavingszorg wendt aan het toenemen.
In 2006 waren er 30 behandelplaatsen, op dit moment zijn er 106 behandelplaatsen, eind van dit jaar zullen er ruim 150 behandelplaatsen gerealiseerd zijn en in 2010 zal het aantal uitgebreid worden tot in totaal ruim 300 behandelplaatsen.


2
Hoe komt het dat er steeds meer jongeren opgenomen moeten worden vanwege een cannabisverslaving?


2
Het aantal klinische behandelplaatsen voor jongeren is en wordt uitgebreid. Dit vormt mijns inziens de belangrijkste verklaring voor de toename van het aantal jongeren in jeugdklinieken.


3
Hoeveel behandelplekken (residentieel) kent Nederland voor jongeren met een cannabisverslaving?

3
Zie het antwoord op vraag 1.


4
Hoeveel behandelplekken zijn er voor jongeren met een verslaving onder de 13 jaar?

4
Er zijn geen speciale klinische behandelplekken voor verslaafde jongeren onder de 13 jaar. Het komt bij hoge uitzondering voor dat een jongere onder de 13 jaar vanwege drugsverslaving wordt opgenomen. Binnen de betreffende jeugdkliniek krijgt een jongere tot 13, 14 jaar een aangepast programma.


5
Hoeveel jongeren staan er op de wachtlijst voor behandeling in een jeugdkliniek voor hun cannabisverslaving? Hoelang wachten deze jongeren gemiddeld?

5
Consultatie van het veld levert een zeer divers beeld op. Nog niet alle klinieken zijn gerealiseerd. Enkele klinieken verkeerden onlangs nog in een opstartfase, waardoor nog geen sprake was van wachtlijsten. Een bestaande kliniek heeft een periode van verbouwing en verhuizing achter zich. Er zijn drie klinieken die gegevens hebben overlegd over wachtlijsten. Daarbij moet onderscheid gemaakt worden tussen de detoxificatie-afdeling en de behandelafdeling. Behandeling op





de detoxificatie-afdeling duurt 3 tot 8 weken, op de behandelafdeling 3 tot 9 maanden. Het aantal jongeren op wachtlijsten fluctueert. De zomer- en kerstvakantie leiden in het algemeen tot een flinke inkrimping van de wachtlijst doordat men zich van de wachtlijst terug trekt of de (in het bijzonder detoxificatie-)behandeling voortijdig afbreekt. Gesignaleerde wachttijden lopen uiteen van 3 tot 15 weken.
Voor crisissituaties hebben de klinieken een crisisbed beschikbaar. Waar nog geen kliniek operationeel is wordt een ambulant behandelprogramma aangeboden.


6
Hoeveel extra behandelplekken worden er voor cannabis verslaafde jongeren bijgebouwd? Wanneer zijn deze naar verwachting klaar?

6
Zie het antwoord op vraag 1.


7
Kent elke jeugdkliniek voor behandeling van cannabisverslaving ook een nazorgtraject? Zo ja, hoe ziet dat er uit? Zo nee, waarom niet?

7
Op elke klinische behandeling volgt een nazorgtraject. De invulling van het nazorgtraject is maatwerk en is voor een belangrijk deel afhankelijk van factoren als de aard, ernst en omvang van de behandelde en te behandelen problematiek, de leeftijd van de jongere en het sociale netwerk. Vast onderdeel van het nazorgtraject is terugvalpreventie.


8
In hoeverre besteden gemeenten voldoende aandacht aan preventie en voorlichting als het gaat om (cannabis)verslaving?

8
De preventie en voorlichting over cannabis (verslaving) wordt uitgevoerd door de instellingen voor verslavingszorg en door GGD'en. Op de meeste scholen wordt voorlichting gegeven over de risico's van cannabis, waaronder verslaving. 60% van de middelbare scholen maakt bijvoorbeeld gebruik van het programma "De Gezonde School en Genotmiddelen".


9
Bent u bereid gemeenten te stimuleren om meer aandacht aan preventie en voorlichting te besteden als het gaat om (cannabis)verslaving? Zo ja, hoe gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

9
Via het ZonMw-programma "Gezonde Slagkracht" worden gemeenten ondersteund in het implementeren van o.a. alcohol en drugsbeleid (waaronder cannabisbeleid). In de hoofdlijnenbrief drugsbeleid heb ik aangegeven dat ik met name de vroegsignalering en doorverwijzing naar de hulpverlening wil verbeteren. Het gaat dan vaak om problemen waar cannabis een grote rol speelt. Dit wil ik bereiken door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur, o.a. via scholen, de Verwijsindex, en de Centra voor Jeugd en Gezin. Deze plannen worden





geconcretiseerd in de drugsnota, die na debat met de Tweede Kamer over de hoofdlijnenbrief drugsbeleid wordt opgesteld.


10
Bent u bereid ervoor zorg te dragen dat er in de Centra voor Jeugd en Gezin een op jongeren gericht preventief aanbod komt ter bestrijding van verslaving?

10
De Centra voor Jeugd en Gezin zijn er voor alle jeugdigen en gezinnen, dus ook voor jeugdigen met een (dreigende) cannabisverslaving. Er is voor de Centra voor Jeugd en Gezin informatie beschikbaar als zij specifieke kennis of methoden nodig hebben om jeugdigen en gezinnen op een passende manier te ondersteunen. Dit is onder meer beschikbaar via het bij vraag 9 genoemde ZonMw-programma "Gezonde Slagkracht", maar ook via bijvoorbeeld ZonMw-programma's op het gebied van jeugd (zoals Zorg voor Jeugd en Diversiteit in Jeugdbeleid).


1) NOS, 21 september 2009: "Meer blowende jongeren opgenomen" http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2009/9/21/210909_meer_blowende_jon geren_opgenomen.html






---- --