Ingezonden persbericht




Radio 1 onderzoek:

Volgens 71% van de Nederlandse burgers lost de milieuproblematiek zich niet vanzelf op

Natuur en milieu staan centraal tijdens Decennium10Daagse

Het merendeel van de Nederlandse bevolking, 71 procent, denkt niet dat de huidige milieuproblematiek zich uiteindelijk zelf zal oplossen. 17 Procent gaat hier wel vanuit en maakt zich niet druk over de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit representatief onderzoek door onderzoeksbureau De Vos en Jansen in opdracht van Radio 1. Aanleiding voor het onderzoek is de Decennium10Daagse op de nieuws- en sportzender.

Het thema van de derde dag van de Decennium10Daagse is 'natuur en milieu' en het jaar 2002 staat centraal.

Radio 1 blikt vanaf 22 december met de Decennium10Daagse terug op het eerste decennium van de 21e eeuw dat op 31 december wordt afgesloten. De Radio 1 Decennium Top 100 is tien dagen lang de rode draad in de uitzending.

Op 24 december staat het jaar 2002 centraal tijdens de Decennium10Daagse. Natuur en milieu is het thema op Radio 1 deze dag. Mieke van der Weij en Carl-Johan de Zwart presenteren live de 'Decenniumochtend' tussen 09.00 en 12.00 uur vanuit het omroeparchief van Beeld en Geluid met een keur aan gasten: Jan Nagel, Eduard Bomhoff, Joost Eerdmans, Mat Herben, Carel ter Linden, Carel Kraayenyhof en Ben Sombogaart. Aansluitend presenteren Jurgen van den Berg en Jan Mom tot 14.00 uur 'Decenniumlocatie' rechtstreeks vanuit Rotterdam. Op 6 mei 2002 vermoordde Volkert van der G. de Nederlandse politicus Pim Fortuyn op het Mediapark in Hilversum. Nederland was in shock. Rotterdam was de woonplaats van Fortuyn en tevens de stad waar hij met Leefbaar Nederland een enorme overwinning boekte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2002. Decenniumlocatie bespreekt de impact van Pim Fortuyn met inwoners van Rotterdam.

Vanaf 14.00 uur duikt Dieuwertje Blok in het 'Decenniumarchief' en presenteert de meest indrukwekkende Radio 1 reportages van de afgelopen 10 jaar. In de 'Decenniummiddag' ruim aandacht voor het thema natuur en milieu onder leiding van Simone Weimans en Rudy Mackay. Met vier gasten worden ontwikkelingen op het gebied van natuur en milieu besproken, live vanuit Beeld en Geluid.

In 'Decenniumsport' van 18.00 tot 19.00 uur praat Jeroen Wielaert met waterpolo-coach Robin van Galen. Daarna tot 22.00 uur in de 'Decenniumgast' praat Petra Possel met hoofdgast Johannes van Dam en met John Halvemaan en Jonah Freud over de culinaire ontwikkeling van Nederland in de afgelopen 10 jaar live vanuit Desmet in Amsterdam. Om middennacht is er aandacht voor cabaret in 'Decenniumcabaret'. Lex Bohlmeijer neemt samen met Francisco van Jole het jaar 2002 door aan de hand van cabaretfragmenten van dat jaar. In de nachtprogrammering tijdens de Decennium10Daagse is veel aandacht voor muziek uit deze 10 jaar. Presentatie is in handen van Hubert Mol en Paul van Gelder.

Voor meer informatie: www.radio1.nl



Ingezonden persbericht