Universiteit van Tilburg

Persbericht 23 december 2009

Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Marion Bloem genomineerd voor E. du Perronprijs 2009

Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Marion Bloem zijn de genomineerden voor de E. du Perronprijs 2009, zo heeft de jury bekendgemaakt. De prijs wordt op 27 januari 2010 voor de twintigste keer uitgereikt op de Universiteit van Tilburg, tijdens het symposium Iedereen leest! over (jeugd)literatuur, lezen en onderwijs.

De E. du Perronprijs is ingesteld voor mensen en instellingen die door middel van een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan het multiculturele Nederland. Net als Du Perron in zijn tijd, signaleren zij grenzen en doorbreken ze scheidsmuren die wederzijds begrip tussen de verschillende Nederlandse bevolkingsgroepen in de weg staan. De prijs is een initiatief van de gemeente Tilburg en de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. In de jury zitten dit jaar van de UvT prof. dr. Sjaak Kroon (voorzitter), drs. Geno Spoormans (secretaris), dr. Sander Bax, prof. dr. Herman Beck en drs. Wilbert van Herwijnen (gemeente Tilburg) en dr. Manu van der Aa (Universiteit Antwerpen en Du Perron Genootschap).

Abdelkader Benali is een schrijver met een indrukwekkende lijst titels op zijn naam die jaarlijks wordt aangevuld. Hij is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandstalige canon. Met De stem van mijn moeder (De Arbeiderspers 2009) schreef hij een roman waarin persoonlijke geschiedenis en migratie verweven worden tot een sterk gecomponeerd verhaal. En waarin multiculturaliteit een even onopvallende als vanzelfsprekende plaats inneemt. De migratiethematiek is door Benali een organisch deel van de Nederlandse literatuur geworden, ontstegen aan een eigen vocabulaire of categorie.

Mohammed Benzakour bundelde in Stinkende heelmeesters (De Geus 2008) zijn essays en artikelen uit een keur aan tijdschriften en kranten. Hieruit komt een beeld naar voren van een onafhankelijke publieke intellectueel die haarscherp analyseert, briljant formuleert en de lezer steeds weet te grijpen met verrassende invalshoeken en dwingt tot heroverwegingen. Benzakour is een sterk literair geïnspireerde polemist die rechtstreeks uit de Forumtraditie van Du Perron en Ter Braak lijkt te zijn voortgekomen.

Marion Bloem schreef een ontroerende familiegeschiedenis in Vervlochten grenzen (De Arbeiderspers 2009). Ze weeft herkomst, cultuur en identiteit tot een wordingsgeschiedenis van een Nederlands-Indisch geslacht tussen West en Oost, toen en nu, feit en fictie. Bloem kiest overtuigend voor verschillende vertelperspectieven die heel verrassend in elkaar passen en ons leren dat de toekomst niet zonder het verleden kan worden vormgegeven. En dat Jakarta en Soesterberg vlak naast elkaar liggen in de globale samenleving.

De E. du Perronprijs werd eerder uitgereikt aan Halil Gür (1986), Noni Lichtveld en Gerda Havertong (1988), de leesmethode Horizon (1989), Marion Bloem (1993), Max Velthuijs (1994), Hugo Pos (1995), Hafid Bouazza (1996), Anil Ramdas (1997), Karlijn Stoffels (1998), Heleen Volman (1999), Kader Abdolah (2000), Nilgün Yerli (2001), Fouad Laroui (2002), Carl Friedman (2003), Kees Beekmans (2004), Nicolaas Matsier (2005), de broers Karim en Hakim Traïdia (2006), Guus Kuijer (2007) en Adriaan van Dis (2008).