Gemeente Berkelland


23 december 2009

Aanbesteding gemeentewerf afgerond
Vorig jaar besloot de gemeente een nieuwe werf te bouwen aan de Korenbree in Borculo. De bouw is nu gegund aan Tempelman b.v. (bouwkundig) en Intech (installatietechniek). Wethouder Leo Scharenborg in een korte toelichting: "De nieuwe gemeentewerf biedt naar de toekomst toe voldoende mogelijkheden om op een efficiënte en goede manier de taken te verrichten. Bijkomend voordeel in deze tijd van recessie is dat we met deze investering weer een aantal mensen die bij de bouw betrokken zijn aan het werk kunnen houden."

'Laagste prijs'
Er is aanbesteed op 'laagste prijs' omdat in het bestek precies is voorgeschreven wat we willen hebben. Kwaliteit is daarmee een vast gegeven. De leverancier die dit voor de laagste prijs kan realiseren, wint de aanbesteding. De laatste regelgeving met betrekking tot wetgeving, milieu en ARBO zijn in het bestek opgenomen. Bij de bouw wordt rekening gehouden met duurzaamheidaspecten, zoals: . toepassen warmtepomp
. hergebruik regenwater
. compartimentering gebouw
Daarnaast is in de aanbesteding meegenomen dat de bouw van de gemeentewerf tevens een leerling bouwplaats moet zijn.

Het bouwkundig deel is gewonnen door Tempelman Bouw BV voor een bedrag van E 839.400,--. De installatietechniek gaat naar Intech Installatietechniek voor een bedrag van E 184.790,-- exclusief btw. Deze uitkomsten hebben positieve gevolgen voor de beschikbaar gestelde kredieten. In de begroting is gerekend met een aanneemsom E 1.230.000 exclusief btw voor beide percelen. In eerste instantie zag het er naar uit dat de gestelde kredieten te krap gesteld zijn. De uitkomsten van de aanbesteding hebben hier een gunstige invloed op. Zoals het er nu uitziet kan de werf binnen het beschikbaar gestelde budget gebouwd worden. De bouw start in 2010 en neemt ongeveer een jaar in beslag.

Nieuwe gemeentewerf
De gemeente Berkelland gaat op het industrieterrein Overberkel aan de Korenbree in Borculo een gemeentewerf bouwen. Voor de nieuw te bouwen gemeentewerf worden de functies samengebracht in één gebouw. De gemeentewerf is bedoeld voor onder meer het opslaan van materialen, wegenzout, kantoorfunctie en het stallen van voertuigen. Vanuit de werf wordt door medewerkers van de afdeling Beheer & Onderhoud werkzaamheden verricht aan: wegen, riolering, plantsoenen en gebouwen, etc. Verder verricht men nog ad hoc werkzaamheden op basis van het meldsysteem van de gemeente Berkelland. Hieruit vloeien de servicegerichte taken van de buitendienst voort. Op 26 september 2006 heeft de raad ingestemd met de bouw van een nieuwe gemeentewerf in Borculo.

Kleinere buitendienst
In 2005 werd in nauw overleg met de medewerkers het rapport 'Op weg naar één buitendienst van de gemeente Berkelland' vastgesteld. Hierin hielden we onder andere rekening met: handhaving eigen buitendienst die zich meer richt op servicegerichte taken, maar ook gebruikmaken van marktwerking. Deze uitgangspunten leidden vorig jaar tot de keuze voor een afgeslankte buitendienst en daarmee een kleinere gemeentewerf. Om de kleinere buitendienst te realiseren vallen er geen gedwongen ontslagen. Wel is er een personeelsstop. Op deze manier loopt het aantal personeelsleden naar schatting terug van 45, naar 30.á 35 in de periode 2015-2020. In later jaren kan de personeelsomvang nog verder teruglopen tot zo'n 15 á 20 medewerkers met vrijwel uitsluitend nog servicegerichte taken. De 'productie' wordt dan extern ondergebracht.


---



Gemeente Berkelland