Gemeente Berkelland


23 december 2009

Gemeente en Betula breiden 'straathoekwerk' uit
Wethouder Jan Zappeij: "Persoonlijke benadering nodig."

Het college stelt 35.000 euro beschikbaar aan Betula om per direct voor een half jaar voor 36 uur per week 'straathoekwerk' te verzorgen. Vervolgens vraagt de gemeente deze welzijnsorganisatie om de rest van het jaar dit werk met eigen geld voort te zetten.

Hangjongeren
Wethouder Jan Zappeij in een korte toelichting: "Los van de wel erg negatieve beeldvorming in de media kunnen we er niet om heen: er is in Berkelland op dit moment een probleem met hangjongeren. Er worden vernielingen gepleegd en meerdere inwoners ervaren overlast. Nou doen we al het nodige aan jongerenwerk, maar dan gaat het vooral om het bieden van activiteiten. Naast de nuttige inspanningen van het JEKK vragen we Betula nu ook om voor 36 uur per week aanvullend de straat op te gaan. Een persoonlijke benadering werkt nu eenmaal beter dan onpersoonlijk gemopper achter de rug van betrokkenen om."

Gericht benaderen
Op dit moment is er in Berkelland via Betula 78 uur jongerenwerk beschikbaar. Met deze uren worden in de vier hoofdkernen jongerensosen en activiteiten georganiseerd. Zo kunnen jongeren elkaar opzoeken en invulling geven aan hun vrije tijd. Maar op deze manier kom je niet in contact met hangjongeren die hun vertier op straat zoeken. Het is belangrijk dat het gesprek wordt aangegaan met deze jongeren. Zo kan bekeken worden wat de behoefte is van de jongeren. Na een jaar kijken we of straathoekwerk een goede oplossing is of dat in uitbreiding van hangplekken openingstijden van sosen of andere zaken moet worden geïnvesteerd.
---