Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

> Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer Bezoekadres: der Staten-Generaal Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG Postbus 20018 T 070 340 79 11 2500 EA DEN HAAG F 070 340 78 34 www.minvws.nl

Ons kenmerk PG-K-U-2975785

Bijlagen
1

Datum 23 december 2009 Uw brief
3 december 2009 Kamervragen
Correspondentie uitsluitend richten aan het retouradres met vermelding van de datum en het kenmerk van deze Geachte voorzitter, brief.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport restvaccins tegen de Mexicaanse griep verkoopt terwijl er veel mensen in eigen land zijn die graag een vaccin zouden willen maar niet krijgen (2009Z23350).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink





Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport restvaccins tegen de Mexicaanse griep verkoopt terwijl er veel mensen in eigen land zijn die graag een vaccin zouden willen maar niet krijgen.
(2009Z23350)


1
Is het waar dat mensen die niet tot de risicogroepen behoren geen vaccin tegen de Mexicaanse griep kunnen krijgen? 1)


1
Ja dit is correct.


2
Deelt u de mening dat u eerst voor onze eigen bevolking moet zorgen, alvorens u de griepvaccins aan andere landen verkoopt, en dat iedereen in ons land die dat wil de beschikking moet krijgen over het vaccin?

De Gezondheidsraad en het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM hebben in hun adviezen aangegeven welke mensen er in aanmerking komen voor vaccinatie. In Nederland wordt aan alle aangewezen groepen het vaccin aangeboden. Gezien het verloop van de grieppandemie zal het niet nodig zijn om nog andere groepen in Nederland vaccin aan te bieden dan de groepen die inmiddels op advies van de deskundigen zijn opgeroepen. Bovendien hebben de deskundigen geadviseerd om de vaccinatie niet breder aan te bieden dan aan medische risicogroepen.
Ondertussen zijn er andere landen die geen vaccin tot hun beschikking hebben voor de risicogroepen. Het is niet te verantwoorden om in Nederland het vaccin te gebruiken voor mensen die hiervoor niet aangewezen zijn, terwijl in andere landen nog behoefte bestaat voor risicogroepen. In de Ministerraad is daarom besloten om het restant pandemisch griepvaccin tegen de nieuwe influenza A(H1N1) (Mexicaanse griep) te verkopen aan andere landen die een ernstig tekort hebben aan vaccins.


3
Hoe verklaart u dit in relatie tot topsporters die wel een vaccin kregen?

3
Ik heb opgeroepen topsporters niet te vaccineren als deze niet tot de aangewezen risicogroep behoren. Bovendien heb ik ook in algemene zin huisartsen meerdere malen opgeroepen niet te vaccineren buiten de risicogroepen.


4
Herinnert u zich uw beantwoording van mijn eerdere Kamervragen 2) over de veiligheid van de vaccins, waarin u stelt dat de hulpstof Thiomersal - dat een verboden bestrijdingsmiddel is in ons land - binnen enkele dagen door het lichaam afgebroken wordt en dat het daardoor niet schadelijk is, maar nu is een van de mensen die zich hier tegen verzet veiligheidsdeskundige Van Rooij die eerder met betrekking tot geïmpregneerd hout ook gelijk had en kreeg bij het Europese Hof? Welke bewijzen heeft u dat het lichaam de stof daadwerkelijk binnen enkele dagen afbreekt? Kan het zijn dat in voorkomende gevallen het lichaam de stof niet binnen enkele dagen afbreekt en zo ja, wat zijn dan de gevolgen?






4
Thiomersal valt net als alle andere werkzame stoffen en hulpstoffen in vaccins onder de regelgeving voor geneesmiddelen. De hoeveelheden in de betrokken vaccins voldoen aan alle eisen en zijn lager dan de toegelaten dagelijkse blootstelling, terwijl bij vaccineren het een incidentele toediening en niet een continue belasting betreft.
Of thiomersal al of niet is toegelaten als bestrijdingsmiddel geeft geen indicatie voor de veiligheid van het middel als hulpstof in vaccins. Bij bestrijdingsmiddelen gaat het om middelen met een veel hogere dosering en een ander doel en toepassingsgebied. Zowel de belasting voor mensen als de belasting voor het milieu zullen daardoor anders uitpakken. Risico's en regels van geneesmiddelen zijn daarom onvergelijkbaar met die van bestrijdingsmiddelen, ook al worden dezelfde eisen gesteld wat betreft veiligheid voor de mens. Thiomersal valt in het lichaam uiteen in ethylkwik en thiosalicylaat. Ethylkwik moet niet verward worden met methylkwik, een wezenlijk andere stof, die in afgelopen decennia berucht is geworden wegens milieu-effecten en ernstige gezondheidschade.
Ethylkwik wordt uitgescheiden door de lever en verlaat het lichaam via de darm. Er zijn diverse onderzoeken geweest waarbij gemeten bloedspiegels uitscheiding van thiomersal goed hebben kunnen bepalen. Die laten een halfwaardetijd voor ethylkwik zien bij jonge zuigelingen van maximaal 4 dagen. Bij de lage dosering per vaccin (1 honderduizendste gram of minder) zijn, ook na meerdere toedieningen, geen extra problemen te verwachten bij niet goed functionerende uitscheidingsorganen.
Er is dus geen reden tot onrust.


1) De Telegraaf, 2 december 2009: "Kwaad bloed om verkoop griepvaccins"
2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009-2010, nr. 804






---- --