Ingezonden persbericht


Kerstactiviteiten in Museum Elburg

Rond de tentoonstelling '100 jaar W.G. van de Hulst' in Museum Elburg zijn t/m 27 februari 2010 diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd. In de kerstvakantie worden extra evenementen ingelast.

Tentoonstelling
De expositie '100 jaar W.G. van de Hulst' luidt het jubileumjaar van Museum Elburg in. Museum Elburg staat in 2010 geheel in het teken van het 100 jarig bestaan van het museum. Naast originele manuscripten en veel boeken is in deze expositie ook de stoel van de schrijver W.G. van de Hulst senior (1879-1963) te zien. De illustraties van zijn zoon W.G. van de Hulst junior (1917-2006) maken van de expositie een kleurrijk geheel. W.G. van de Hulst werd bekend met 'In de Soete Suikerbol'. Van de Hulst jr. zag er een kans in voor een TV serie. Hij schreef het script voor de NCRV en was nauw betrokken bij de opnames in 1973. Na de dood van Senior werd Junior beeldend kunstenaar. Een beeldhouwwerk van zijn hand is te zien in de Kloostertuin van het museum. In zijn schilderijen zijn overeenkomsten met zijn illustraties te zien. Contrasten van donker en licht en goed en kwaad. In de verhalen van Senior lezen we over warme koffie of een genoeglijke huiskamer maar daar tegenover staat altijd een donker bos en een gure wind. Beide kunstenaars benadrukten in hun werk het goede, de hoop. Wie goed doet, goed ontmoet. In deze tentoonstelling staan drie boekjes in de 'spotlight', omdat zij 100 jaar geleden uitkwamen: 'Willem Wijcherts','Van een klein meisje en een grote klok' en 'Ouwe Bram'. Het werk van Van de Hulst sr. en jr. wordt nog steeds herdrukt. Zoals het eerste Callenbach-boek van Van de Hulst, 'Willem Wijcherts' waarvan de eerste druk verscheen in 1909.

Voorleesmiddagen
Woensdag 23 en 30 december wordt er van 14.00 tot 15.00 uur voorgelezen uit 'Inde Soete Suikerbol'. De kosten bedragen ¤2,50. Hiervoor krijgt u ook een lekker kopje chocolademelk, een kersttraktatie en een bezoek aan de bakkerij 'Inde Soete Suikerbol'. Graag even vooraf aanmelden via info@museumelburg.nl of aan de museumbalie.

Muurhuisje open
Proef de sfeer van 100 jaar geleden in het muurhuisje tegenover Museum Elburg. Het huisje is geheel in de stijl van 'Inde Soete Suikerbol' ingericht en bemand. U kunt hier gratis een kijkje komen nemen op di t/m donderdag van 14.00 tot 16.30 uur in de kerstvakantie.

Fotopuzzeltocht
Aan de hand van puzzelstukjes met daarop fragmenten van de illustraties maakt de bezoeker kennis met de boeken van W.G. van de Hulst en hun titels. Deze puzzeltocht is leuk voor jong en oud en kost ¤1, -. Voor scholen heeft hett museum een programma voor de onderbouw - een speurtoccht - en een programma voor de bovenbouw - een fotopuopuzzeltocht. De speurtocht wordt uitgelegd door middel van een filmpje. De bakker is zijn kookgerei kwijt. Aan de kinderen om hem te helpen zoeken. Verspreid over de tentoonstelling ligt het kookgerei verstopt. Het museum biedt scholen een lespakket met informatie en lesplan.



Ingezonden persbericht