Ingezonden persbericht


. Meesman

Indexbeleggen de nieuwe norm investments

Den Haag, 23 december 2009

Indexbeleggen hoort de norm te zijn. Dat lijkt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te zeggen in de gisteren gepubliceerde leidraad `Zorgvuldig advies bij vermogensopbouw'. Hierin spreekt de AFM zich voor het eerst duidelijk uit over actief versus passief beleggen. De toezichthouder stelt onder andere dat de keuze tussen actief en passief beleggen een belangrijke is en dat de prestaties van actieve beleggingsfondsen in verreweg de meeste gevallen achterblijven bij passieve indexfondsen. Vanwege de slechte prestaties van actief beheerde beleggingsfondsen vindt de AFM dat `het standaard aanbieden en adviseren van actief gemanagede fondsen niet in het belang van de klant lijkt te zijn.' Desondanks worden in Nederland `vrijwel alleen maar actief gemanagede fondsen actief aangeboden en geadviseerd'. Maar het meest opmerkelijke is toch het volgende:

Een advies om (voor een deel van de portefeuille) in een actief gemanaged fonds te stappen, moet zorgvuldig worden gemotiveerd. Een motivering als `de onderzoeksafdeling heeft de beste actieve fondsmanagers zorgvuldig geselecteerd' is onvoldoende, omdat het immers blijkt dat in slechts weinig gevallen de actief gemanagede fondsen het beter doen.

De AFM zegt hier iets heel wezenlijks. Door te stellen dat een adviseur de keuze voor een actief beheerd fonds moet motiveren, zegt de AFM impliciet dat passief beheerde indexfondsen de norm (default optie) zouden moeten zijn. Dit is natuurlijk ook zo. De eenvoudige, goedkope optie (indexbeleggen) zou altijd de norm moeten zijn. We zouden alleen voor de complexe en dure optie (actief beleggen) moeten kiezen als we goede redenen hebben om te denken dat het iets extra's biedt waar we ook echt behoefte aan hebben. Dit geldt overigens niet alleen bij beleggen maar bij alle keuzes die wij als consument maken. Precies zoals Arthur Docters van Leeuwen, voorzitter van onze Raad van Advies, het twee maanden geleden verwoordde bij de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen.

Dat bij de keuze tussen actief en passief beleggen de bewijslast bij actief beleggen zou moeten komen te liggen weet de AFM natuurlijk al langer. Maar dit is (voor zover ons bekend) de eerste keer dat de toezichthouder dit in het openbaar ook lijkt te zeggen. Het is een doorbraak in het denken over beleggen in Nederland. In de eerste plaats bij de toezichthouder. Maar hopelijk in de toekomst ook bij financiële dienstverleners. Dan komt er mogelijk toch nog wat terecht van het voornemen van de banken (en anderen) om het belang van de klant weer voorop te stellen.




Ingezonden persbericht