Ingezonden persbericht


http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=210577&lang=nl&unique=2

Amsterdam, 23 december 2009

Van Gogh Museum sluit 2009 succesvol af met nagenoeg 1,45 miljoen bezoekers

Het Van Gogh Museum heeft in 2009 bijna 1.450.000 bezoekers ontvangen. Dit positieve resultaat is mede te danken aan de tentoonstellingen Van Gogh en de kleuren van de nacht in het voorjaar en Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord (nog te zien tot en met 3 januari 2010). Deze laatste expositie is onderdeel van het in oktober gelanceerde Brievenproject, dat wereldwijd veel media-aandacht trok.

In de eerste twee maanden van het jaar lag het bezoek achter op 2008 en waren hiermee de effecten van de economische crisis op het toerisme ook voor het Van Gogh Museum goed voelbaar. Mede dankzij de succesvolle tentoonstelling Van Gogh en de kleuren van de nacht (13 februari tot en met 7 juni 2009), waarvoor het museum ruim 530.000 bezoekers wist te verwelkomen, was er sprake van een herstel. Ook gedurende de zomermaanden boekte het Van Gogh Museum mooie resultaten, met uitschieters van circa 40.000 bezoekers per week. In het laatste kwartaal van 2009 bleven de gunstige effecten van het Brievenproject niet uit en liepen de cijfers wederom geheel in de pas met 2008.

Ter vergelijking: in 2008 sloot het Van Gogh Museum het jaar af met circa 1.470.000 bezoekers; het jaar ervoor ontving het museum 1.550.000 bezoekers.

Brievententoonstelling nadert einde
Nog tot en met 3 januari 2010 is Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord te zien. In de tentoonstelling worden 120 originele brieven van Vincent van Gogh tentoongesteld in de nabijheid van de werken waar Van Gogh over schreef. De belangrijke documenten worden vanwege hun kwetsbaarheid en lichtgevoeligheid zelden getoond. De combinatie van ruim 340 werken uit de rijke collectie van het Van Gogh Museum waaronder schilderijen, tekeningen, brieven en briefschetsen, geeft een indringend en veelzijdig beeld van Van Gogh als briefschrijver en als kunstenaar.

Familiedagen in het teken van de brieven
Op 27 december en 2 januari organiseert het Van Gogh Museum Familiedagen voor kinderen en hun ouders. Dit jaar speelt theatermaker Frank Groothof (bekend van Sesamstraat en Het Klokhuis) speciaal voor het Van Gogh Museum de kindervoorstelling Vincent van Gogh. Een leven in schilderijen. Naast de voorstelling worden kinderworkshops en interactieve familierondleidingen georganiseerd. Ook kunnen kinderen met hun familie een speurtocht en een kinderaudiotour volgen. De Familiedagen staan geheel in het teken van de tentoonstelling Van Goghs brieven. De kunstenaar aan het woord. Voor meer informatie en reserveringen zie www.vangoghmuseum.nl/familiedagen.