Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 23 december 2009

Geen rechtsbescherming in nieuwe wet 'Verplichte GGZ'

Het wetsvoorstel verplichte Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) verruimt de mogelijkheden voor dwangtoepassing. Tegelijkertijd beperkt het de mogelijkheden van patiënten om zich juridisch daartegen te verweren. In Deviant nummer 63, die vandaag verschijnt, signaleren meerdere auteurs dit probleem.

De advocaten Hans en Symone Gaasbeek hebben 30 jaar ervaring met het bijstaan van psychiatrie-cliënten, die met dwang te maken krijgen. Het is volgens hen een misvatting dat een goede rechtspositie van cliënten en het bieden van goede zorg in het belang van een cliënt haaks op elkaar staan.

Niet de tekortschietende mogelijkheden tot dwang vormen onder de oude Wet BOPZ (Bijzondere Opnamen in Psychiatrische Ziekenhuizen) het probleem, wel de ondermaatse organisatie en kwaliteit van de (verplichte) zorg in de GGZ, en het gebrek aan persoonsgerichte aandacht. Investeren daarin helpt, een wet die de oplossing onder meer zoekt in het verslechteren van de rechtspositie van cliënten niet!

Ook patiënten gaan weer de straat op om te demonstreren tegen de voorgenomen afbraak van hun rechtspositie en eisen aandacht op voor de alternatieven die dwang kunnen voorkomen. Elementaire mensenrechten zijn in het geding, betoogt Jolijn Santegoeds.

Gedwongen elektroshock is een - vooralsnog weinig voorkomende - vorm van gedwongen behandeling. Jeroen Willems spreekt zich hiertegen uit. Het is zijn nachtmerrie dat hij hiervoor geïndiceerd zou worden, terwijl er geen middelen meer zijn om je daartegen te verzetten.

Naar schatting wordt 1 op de 4 Nederlanders ooit in zijn of haar leven psychiatrisch behandeld. Volgens de nieuwe wet zal dat steeds vaker onder dwang gaan, en met steeds minder beroepsmogelijkheden. Gelukkig heeft de psychiater het beste met ons voor.

Deviant nummer 63, jaargang 16, december 2009.




Ingezonden persbericht