Gemeente Oldebroek


Draag bij aan een veilige en feestelijke jaarwisseling !

De gemeente Oldebroek, de politie en het Openbaar Ministerie doen een beroep op alle inwoners om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Over het algemeen verlopen de feestelijkheden rond de jaarwisseling goed, maar helaas niet altijd. Wat kunt u doen?

Feest
Oud en Nieuw moet een feest zijn voor jong en oud. Naast de feestelijkheden blijft het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling het hoogtepunt voor velen. Dat daarbij ieder jaar weer mensen gewond raken en er soms doden te betreuren zijn, is de keerzijde van het feest. Ook het grote aantal vernielingen tijdens jaarwisselingen met schade aan eigendommen tot gevolg is een probleem. Met uw hulp wil de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie dit zo veel als mogelijk is voorkomen.

Naast het veilig afsteken van vuurwerk en het nemen van maatregelen om schade te voorkomen, kunt u nog een belangrijke bijdrage leveren aan de feestelijkheden rond de jaarswisseling. Het belangrijkste is dat mensen elkaar aanspreken, wanneer tijdens de feestelijke nacht grenzen overschreden dreigen te worden. Of waar nodig de politie alarmeren. Vernielingen zijn onacceptabel. Laten we samen dan ook actie ondernemen bij elke dreigende vernieling, ongeacht of het om particulier of gemeente eigendom gaat.

Extra politie
De plaatselijke politieteams houden in de aanloop naar de oudejaarsdag extra toezicht op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Bij overtredingen wordt er bekeurd en wordt het vuurwerk in beslag genomen. Minderjarige verdachten worden bij dit soort overtredingen doorverwezen naar Halt voor een alternatieve straf. Schade wordt verhaald op de jongeren of hun ouders. Voor de opsporing van partijen illegaal vuurwerk heeft de politie een Regionaal Vuurwerkteam van 8 rechercheurs ingezet. In de afgelopen maanden is al bijna 20.000 kg illegaal vuurwerk in beslag genomen. In de nieuwjaarsnacht is er extra politie op straat. Zichtbaar en aanspreekbaar voor de hulpverlening maar ook om verdachten bij eventuele overtredingen aan te houden. Het Openbaar Ministerie sluit aan met de toepassing van snelrecht om verdachten in korte tijd voor de rechter te brengen.

Openbaar ministerie past snelrecht toe rond jaarwisseling ! Snelrecht betekent dat de strafrechtelijke afhandeling van gepleegde feiten sneller verloopt dan normaal. Het gaat om zaken die plaatsvinden tussen op 31 december tot zaterdagochtend 2 januari 08.00 uur. Het gaat om de volgende feiten: openlijke geweldpleging tegen personen of goederen, brandstichting, vernieling, zware mishandeling en vuurwerkgerelateerde zaken. Daarbij wordt in het bijzonder aandacht besteed aan zaken met geweld en agressie tegen overheidspersoneel en hulpverleners (werknemers met een publieke taak). Verdachten kunnen tijdens oud & nieuw door de politie in hechtenis worden genomen en relatief kort daarop voor de politierechter komen.

Oproep voor tips en informatie
De politie roept de burgers op om tips en informatie over illegaal vuurwerk en klachten over overlast of schade door vuurwerk actief te melden. De plaatselijke politieteams zullen waar nodig actie ondernemen, of een onderzoek instellen. Wanneer daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Het is hierbij van belang dat aangifte wordt gedaan. Aangifte kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie stuurt op oudejaarsdag via SMS-Alert een oproep aan het publiek om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en ernstige vuurwerkschade en -brandjes met bijzonderheden direct te melden. Afdrukken

© gemeente Oldebroek - Laatst gewijzigd 23-12-2009