Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WAKKER DIER

HOE MAAK JE EEN KERSTKALKOEN KLAAR?

Amsterdam, 23 december 2009; Vandaag maken Wakker Dier en voormalig Playmate en presentatrice Ancilla Tilia, met een film in kerstsfeer, bekend hoe kerstkalkoenen worden 'klaargemaakt': ze worden met een 'zaad-extractor' in de ballen geknepen om zo het sperma te winnen. Kalkoenhanen worden in de vee-industrie kunstmatig 'klaargemaakt' omdat ze te zwaarlijvig zijn om nog normaal te paren met de hennen. "Dat kalkoenen zo zijn gefokt dat ze niet eens meer normaal kunnen paren, is weer zo'n voorbeeld dat de vee-industrie verziekt is", aldus Hanneke van Ormondt, van Wakker Dier.

Kijk hier het filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=iofPlsmjsR4

Met de kerst zitten veel Nederlandse families rond de gebraden kalkoen. In de Nederlandse vee-industrie leven bijna een miljoen kalkoenen. Jaarlijks worden er ruim 4 miljoen gefokt en geslacht. In de fokbedrijven worden de fokhanen wekelijks 'gemolken': de ballen worden naar buiten geknepen en met een 'zaad extractror' wordt het sperma verzameld waarmee de hennen worden bevrucht. De hanen zijn te zwaarlijvig om zelf te paren en bovendien zouden zij de hennen beschadigen met hun gewicht.

'Vleeskalkoenen' leven in dichte stallen, opeengepakt. In de stallen is het donker om pikkerij en kannibalisme in de overvolle stallen te verminderen. De hanen worden in ongeveer 20 weken opgefokt tot 20 kilo, de hennen in 16 weken tot 10 kilo. Door de groeiende vraag naar grotere kalkoenen met een bredere borst (filet), worden de kalkoenen steeds meer doorgefokt. 300.000 kalkoenen sterven jaarlijks vroegtijdig aan ziektes die gerelateerd zijn aan de snelle groei, overgewicht en kannibalisme. In een rapport van het ASG uit april 2009 pleiten de wetenschappers voor het gebruik van een langzamer groeiend ras kalkoenen om welzijnsproblemen te voorkomen.

Ancilla Tilia werd uitgeroepen door Wakker Dier tot Meest Sexy Vegetarier van 2008. Eerder was zij te zien in een bloederige striptease om aandacht te vragen voor vissen die onverdoofd worden verwerkt en geslacht. Volgende week maandag onthult Wakker Dier de Meest Sexy Vegetariers van 2009 en hoopt ook samen met hen veel Nederlanders wakker te schudden. "Samen met Wakker Dier ben ik niet eens zozeer tegen vleesconsumptie in het algemeen, maar de manier waarop het vlees wat we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen, geproduceerd wordt is ronduit afschuwelijk. Tijd voor verandering dus!"


- einde persbericht -




Ingezonden persbericht