Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Nieuwe (winter) serie Andere Tijden Sport bij de NOS

Wegens succes van de vorige serie heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wederom besloten Andere Tijden Sport te prolongeren. Kroon op het werk van deze samenwerking tussen NOS, NPS en VPRO is de nominatie van de aflevering "De megadeal van Ruud Gullit" voor de Beeld en Geluid Awards 2009 in de categorie Informatie. Op 25 januari 2010 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Awards bij Beeld en Geluid in Hilversum. In de nieuwe serie, die in aanloop naar de Olympische Winterspelen wordt uitgezonden op de zondagavond, spreken de onderwerpen tot de verbeelding. We gaan terug in de tijd van de Olympische schaatstoernooien in respectievelijk de jaren '60, '70, '80 en '90. Presentatie is in handen van Tom Egbers.

3 januari 2010, 22.50 uur, Nederland 1

Hoe Yvonne van Gennip eindelijk de Oostduitse vrouwen wist te verslaan.

Drie keer goud in Calgary 1988. Hoe alles klopte en Yvonne van Gennip afrekende met de doping-dames uit de DDR.

10 januari 2010, 22.50 uur, Nederland 1

Heel Holland hield van Krienbühl

De Zwitserse cultheld Franz Krienbühl was zeer geliefd bij het Nederlandse publiek in het tijdperk van Ard en Keessie. De hossende menigte verliet het stadion pas als Krienbühl was gefinisht. Zijn vrouw coachte hem in haar bontjas op de baan. Maar Krienbühl was meer dan een krabbelaar, hij is bijvoorbeeld degene die de revolutionaire schaatspakken heeft uitgevonden. Een pionier die lelijk aan zijn einde is gekomen.

31 januari 2010, 22.15 uur, Nederland 1

Stien, Carry en Ans: de gouden schaatsmeisjes

Over de gouden schaatsmeiden van de jaren zestig. Stien Kaiser, Carry Geijssen en Ans Schut. Ze werden aanvankelijk weggelachen en tegengewerkt, maar sloegen in 1968 toe op het WK schaatsen. Goud, zilver, brons in het allroundtoernooi. Stien Kaiser won op 33-jarige leeftijd goud op de Spelen van 1972 in Sapporo. Een verhaal over emancipatie. Van de vrouw en van het vrouwenschaatsen.

12 februari 2010, 21.30 uur, Nederland 1 (aangepaste programmering, na het Olympisch openingsprogramma)

Afl. Gouden Gerard & het klappen van de schaats

De wonderbaarlijke wederopstanding van Gerard van Velde. Goud op de 1000 meter in 2002, Salt Lake City. Een paar jaar eerder had hij de schaatssport vaarwel gezegd omdat hij niet op klapschaatsen kon rijden. Aan de hand van de loopbaan van Van Velde schetsen we de opkomst van de klapschaats. Hilarisch en onthullend. Bijvoorbeeld hoe de sterren van weleer (Hein Vergeer c.s.) bewust de introductie van de klapschaats torpedeerden.

Andere Tijden Sport, zondag 3, 10, 31 januari en vrijdag 12 februari 2010, Nederland 1.

Website: www.anderetijdensport.nl

--- einde persbericht ---



Nederlandse Omroep Stichting (NOS)