Waterschap Aa en Maas

'winterklaar'

Werkzaamheden uitgevoerd: De Ploeg 'winterklaar'

Waterschap Aa en Maas en de gemeente Bernheze zijn vergevorderd met de werkzaamheden in en om dorpsvijver de Ploeg. De baggerwerkzaamheden zijn uitgevoerd en delen van de oevers zijn natuurlijk ingericht. In februari wordt opnieuw vis uitgezet en in het voorjaar van 2010 worden oever- en waterplanten ingezet.

Waterschap en gemeente zijn in november met de grote opknapbeurt van de vijver gestart.
Doel: het bestrijden van de jaarlijks terugkerende blauwalgoverlast. Vanaf begin 2010 onderzoekt de Wageningen Universiteit of de in de Ploeg genomen maatregelen effectief zijn. Samen met het in de zomer van 2009 uitgevoerde cilinder experiment levert dit het waterschap meer kennis op voor de bestrijding van blauwalgen.

Nieuwe start
Met het baggeren is een overdaad aan voedingsstoffen uit het water gehaald voor een nieuwe start. De aanleg van natuurvriendelijke oevers, waarbij op diverse water- en oeverplanten worden uitgezet, zorgt voor vastlegging van voedingsstoffen. Ook biedt de oevervegetatie ideale schuilplaatsen voor roofvissen. Om een goede waterkwaliteit te behouden worden vissen in een meer natuurlijke verhouding teruggeplaatst.

Help mee!
Omwonenden en bezoekers kunnen helpen om de Ploeg schoon te houden! De explosieve groei van blauwalgen komt door te veel voedingsstoffen in het water (fosfaat). Die zitten in afgevallen bladeren maar komen ook via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep in het water.

Daarom luidt het advies aan de burger: beperk het gebruik van lokvoer, laat de hond niet in of bij het water poepen en voer geen eenden. Er is van nature voldoende voedsel voor watervogels!

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn (cyano)bacteriën die giftige stoffen kunnen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.

Samenwerking
Ook in Eindhoven, Prinsenbeek en Dongen doen de gemeenten met de andere Brabantse waterschappen onderzoek in plassen en vijvers waar vaak blauwalg voorkomt. Gezamenlijk willen de overheden achterhalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Het onderzoek wordt nauwkeurig gemonitord door de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) en de Universiteit van Wageningen (WUR).

Subsidie
Voor dit project hebben de samenwerkende overheden EUR 1,9 miljoen subsidie ontvangen van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water (KRW) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze subsidie is bedoeld voor het stimuleren van innovatieve projecten met als doel ecologische en chemische waterkwaliteit te verbeteren. Ook de provincie Noord-Brabant draagt bij in de kosten van het project. De onderzoeksresultaten dragen bij aan de vergroting van kennis over effectieve bestrijding van blauwalg in heel Nederland.