Gemeente Breda

Gebiedsvisie Landschapspark Oosterhout-Breda definitief

Intensiever overleg met natuur- en milieuorganisaties, de landbouwsector, de recreatieondernemers en de particuliere grondeigenaren in het Landschapspark.

Verder worden de mogelijkheden onderzocht om sluipverkeer tegen te gaan, om het aantal hekken in het gebied te verminderen en om bermen ecologisch te beheren. Dat zijn enkele punten die volgen uit de consultatieperiode op de ontwerp- gebiedsvisie van het Landschapspark Oosterhout- Breda. Het college van burgemeester en wethouder van Breda stemt in met de commentaarnota en de visie en stelt de gemeenteraad voor om deze beide vast te stellen.

Â

De consultatie leverde 29 schriftelijke reacties op, waarvan 16 betrekking hadden op het grondgebied van de Gemeente Breda. De meeste reacties gingen over de projecten in het uitvoeringsprogramma. Bestaande bedrijven in het landschapspark verzoeken nadrukkelijk om rekening te houden met de huidige situatie inclusief uitbreidings- c.q. ontwikkelingsmogelijkheden. De rol die de landbouw kan spelen bij het uitvoeren van de visie wordt volgens insprekers vergeten. Er wordt voorbij gegaan aan de rol van de boer als landschapsbeheerder. Aangeboden wordt om gezamenlijk te komen tot een duurzame landbouw met oog voor de omgeving.

Â

De gebiedsvisie is samen met de Gemeente Oosterhout, de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten en de provincie Noord-Brabant opgesteld voor het landelijk gebied tussen Oosterhout en Breda. Later is het aantal initiatiefnemers uitgebreid met Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en het Waterschap Brabantse Delta. De Gebiedsvisie moet zorgen voor de ontwikkeling van het gebied tot een duurzaam landschapspark Oosterhout- Breda. De gebiedsvisie bevat een Uitvoeringsprogramma waarin de deelnemende partijen vastleggen welke projecten zij uitvoeren om de doelen van de gebiedsvisie gezamenlijk te verwezenlijken.

Â

Tijdens het opstellen van de gebiedsvisie is intensief gesproken met particuliere grondeigenaren en ondernemers in het Landschapspark. De open informatieavond van afgelopen 9 juli werd druk bezocht door geïnteresseerden uit Oosterhout en Breda.

Â

Het college legt de gebiedsvisie en de commentaarnota op 19 januari ter advisering voor aan de commissie Bouwen en Wonen.

Â

Breda, 23 december 2009

Te downloaden:

* 091214 gebiedsvisie Landschapspark Oosterhout-Breda def.pdf
* 091209 Commentaarnota consultatie (09-12-09).pdf