FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Gerbera

FLORAHOLLAND (23 december 2009) - Op 16 december werd er afscheid genomen van A. Hijma. A. Hijma is marktmanager en richt zich op Chrysant. De FPC-leden bedanken haar voor de prettige samenwerking.

A-J. de Leeuw van Weenen heeft een toelichting gegeven op het partijnummeren. Op FloraHolland oud wordt al enkele jaren iedere doos genummerd. Het proces wordt geüniformeerd voor geheel FloraHolland. Ook de containers zullen met ingang van februari 2010 genummerd moeten worden. Door het nummeren van de partijen nemen de fouten sterk af. Partijnummeren is alleen noodzakelijk bij stapelwagens met meer dan 1 partij, vanaf de 2de partij wordt het verplicht om alle fusten te nummeren. De FPC heeft enkele praktische bezwaren voor het nummeren. Zij verwachten dat dit moeilijk in te passen is in het arbeidsproces op het bedrijf. De FPC stelt voor om eerst de verplichting van het vermelden van de soortnamen door te voeren en te sanctioneren. De soortnamen kunnen gebruikt worden bij de distributie.

M. Groen en B. Bouman waren aanwezig om een toelichting te geven over de werkwijze van FloraHolland Connect. Er is gediscussieerd over het ontstaan van persoonlijke- en particuliere verkopers in gerbera land. De FPC benadrukt dat dit een neerwaarts effect heeft op de prijsvorming in een markt waar het aanbod groter is dan de vraag. Het doel moeten zijn om markten te vergroten en de afzet moet minder gericht worden op de prijs. De FPC erkent het belang van de inspanningen van FloraHolland Connect voor de langlopende orders met discounters. Hierdoor worden wekelijks grote aantallen van de markt gehaald, met minder doordraai en een betere prijsvorming tot gevolg. Probleem is wel dat weinig kwekers deze inspanning relateren aan de service heffing die ze betalen boven op de basisprovisie. Die wordt vooral gerelateerd aan de eigen rechtstreekse verkopen en wat daarin wel en niet door FloraHolland Connect is gefaciliteerd. Er zal in 2010 goed worden nagedacht hoe hier mee verder te gaan. Voor de maand januari zijn nog geen verkoopsignalen ontvangen die weerstand kunnen bieden aan het geweld van de tulpen dat in januari losbarst. Er wordt nadrukkelijk op gestuurd maar er kan nog geen overeenstemming worden bereikt in de prijs.

Sinds enkele weken wordt een gedeelte van het assortiment in het weekend 100% gecontroleerd. Th. Leliveld heeft de resultaten toegelicht. De FPC concludeert dat de goede weg ingeslagen is. Het advies is opgevolgd om de werkwijze in ieder geval te handhaven tot maart. Mogelijk wordt de rassenlijst met enkele soorten uitgebreid.

Op de volgende vergadering zullen in ieder geval het Promotieproject en de relatie bacteriegehalte/houdbaarheid/aanvoervoorschriften aan de orde worden gesteld. De datum moet nog definitief worden vastgelegd maar zal eind februari plaatsvinden.